current views are: 1

3 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση09:56

Ομπάμα: Δεν θα διαπραγματευθώ με τους όρους των Ρεπουμπλικανών

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε σαφώς την ηγεσία του Κονγκρέσου κατά τη χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο ότι “δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί την ανάγκη να αναλάβει δράση το Κονγκρέσο για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Δημοσίευση 09:56’
αρθρο-newpost

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε σαφώς την ηγεσία του Κονγκρέσου κατά τη χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο ότι “δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί την ανάγκη να αναλάβει δράση το Κονγκρέσο για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Η παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ παραμένει για τρίτη ημέρα στις ΗΠΑ, έπειτα και από την άκαρπη συνάντηση της ηγεσίας του Κονγκρέσου με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που η κρίση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κινδυνεύει να διασταυρωθεί με μία νέα αναμέτρηση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Κονγκρέσο για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του δημοσίου χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Ελλείψει συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να κηρύξουν τότε στάση πληρωμών, εκπληρώνοντας το σενάριο του “δημοσιονομικού βαράθρου”.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε σαφώς την ηγεσία του Κονγκρέσου κατά τη χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο ότι “δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί την ανάγκη να αναλάβει δράση το Κονγκρέσο για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ούτε για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους για να πληρωθούν οι λογαριασμοί που το ίδιο το Κονγκρέσο έχει συσσωρεύσει”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Είχε προηγηθεί ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι “ο πρόεδρος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν θέλει να διαπραγματευθεί”. Ο Τζον Μπέινερ αναφερόταν στην άρνηση του αμερικανού προέδρου να διαπραγματευθεί την υπονόμευση του νόμου για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, γνωστού ως Obamacare, που έθεσαν ως όρο οι Ρεπουμπλικανοί, με προεξάρχοντες τους βουλευτές του Tea Party, για να εγκρίνουν τα απαραίτητα για την λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών κονδύλια.

Οι Ρεπουμπλικανοί απειλούν επίσης να μην εγκρίνουν την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, συνδέοντας και πάλι το θέμα με τον νόμο “Obamacare”, οδηγώντας τις ΗΠΑ στο “δημοσιονομικό βάραθρο”.

Νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει “εξοργισμένος” από τις συνεχείς κρίσεις με το Κονγκρέσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. “Φυσικά είμαι εξοργισμένος, διότι αυτή η κρίση είναι τελείως παράλογη”, είπε τονίζοντας ότι επίσης δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί “με μία εξτρεμιστική πτέρυγα κόμματος” την αύξηση του ανωτάτου ορίου χρέους, καθώς πλησιάζει η 17η Οκτωβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά την ίδια συνέντευξη ότι “αυτήν την φορά, η Γουόλ Στριτ καλά θα κάνει να ανησυχεί” για το σημερινό αδιέξοδο, “τη στιγμή που υπάρχει μία κατάσταση κατά την οποία μία ομάδα είναι έτοιμη να προκαλέσει στάση πληρωμών, τότε έχουμε πρόβλημα”.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γουόλ Στριτ, ανάμεσά τους η JP Morgan Chase, Goldman Sacks και Bank of America για να συζητήσει το θέμα της αύξησης του ανωτάτου ορίου χρέους και σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αυτή προειδοποίησε ότι “υπάρχουν πρηγούμενα παράλυσης του κράτους, αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο κήρυξης στάσης πληρωμών”.


σχετικα αρθρα