Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για υπεξαίρεση κρατικών πόρων καταδικάστηκε την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Σιδηροδρόμων της Ινδίας, Λαλού Πρασάντ Γιαντάβ, στην περιβόητη για τη χώρα υπόθεση η οποία έγινε γνωστή ως «η απάτη με τις ζωοτροφές».

Ο Λ. Γιαντάβ φυλακίστηκε τη Δευτέρα, αφού κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση πόρων του κράτους οι οποίοι προορίζονταν για ζωοτροφές, ενώ υπηρετούσε ως πρώτος υπουργός στο ομόσπονδο κρατίδιο του Μπιχάρ.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί εξ ολοκλήρου την ενοχή του και η οικογένειά του δηλώνει ότι θα υποβάλει έφεση.

Η καταδίκη θεωρείται σταθμός στη μάχη κατά της διαφθοράς στην Ινδία, όπου το σχετικό πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Ο πρώην υπουργός γίνεται ένας από τους πρώτους πολιτικούς άνδρες οι οποίοι χάνουν την κοινοβουλευτική τους έδρα, μετά από πρόσφατη ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, η οποία απαγορεύει σε καταδίκους να παραμένουν σε δημόσιο αξίωμα.

Την Τετάρτη, η ινδική κυβέρνηση απέσυρε αμφιλεγόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα αναιρούσε τη σχετική απόφαση της δικαιοσύνης και θα επέτρεπε σε καταδίκους βουλευτές να είναι εκ νέου υποψήφιοι, στο βαθμό που η υπόθεσή τους βρίσκεται σε φάση εξέτασης της έφεσης.

TAGS