Οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεργαστούν επιτυχώς στην άμυνα και στην ασφάλεια, τόνισε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ σε ομιλία της σε περιφερειακή συνάντηση υπουργών Άμυνας που διοργανώνεται στο Μπρντο Πρι Κράνιου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρίσκονται στη σωστή πορεία στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

"Για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σημαντική η περιφερειακή συνεργασία που συνδέεται με την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις φιλικές σχέσεις" ανέφερε και πρόσθεσε ότι "η περιφερειακή συνεργασία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών αναταραχών στη γειτονιά μας".

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι οι συναντήσεις που φέρνουν κοντά τα κράτη και βελτιώνουν την αμοιβαία κατανόηση είναι πολύ σημαντικές σημειώνοντας ότι η έλλειψη επικοινωνίας οδηγεί σε παρερμηνείες και συγκρούσεις.

Η κ. Μπράτουσεκ εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη κοινωνικοί, οικονομικοί και θρησκευτικοί και πολιτιστικοί παράγοντες στην περιοχή που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα.

"Η διεθνής κοινότητα δεν θα μας βοηθήσει, αν συμβεί κάτι απροσδόκητο, πρέπει να αναγνωρίσουμε εμείς οι ίδιοι τα προειδοποιητικά μηνύματα" τόνισε η κ. Μπράτουσεκ, κηρύσσοντας την έναρξη της Συνάντησης των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM), τρίτη μέρα της Ενιαίας Περιφερειακής Υπουργικής για την Άμυνα στο Μπρντο πρι Κράνιου.

Στόχος της συνάντησης είναι η ενημέρωση των υπουργών Άμυνας των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης για την κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο και η εναρμόνιση της συνεργασίας στο συγκεκριμένο πεδίο.
   
Τις δύο προηγούμενες μέρες η Σλοβενία φιλοξένησε συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής Δυτικών Βαλκανίων (WBDPD) και συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Χάρτας της Αδριατικής.

Οι συναντήσεις των τριών πρωτοβουλιών πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με απόφαση του υπουργείου Άμυνας της Σλοβενίας για να εξοικονομηθούν πόροι και χρόνος.