Ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα φρούρησης των ακτών για να αποφευχθούν νέες τραγωδίες όπως αυτή που σημειώθηκε σήμερα στο νησί Λαμπεντούζα.

«Πρέπει να υπάρξει φρούρηση των ακτών για να παταχθεί η εγκληματική μεταφορά απελπισμένων ανθρώπων», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος εξηγώντας ότι θεωρεί πως «πρέπει να επιτευχθεί η φρούρηση των ακτών σε συνεργασία με τις χώρες από τις οποίες ξεκινούν τα ταξίδια αυτά θανάτου και απελπισίας».

«Δεν μπορούμε πλέον να μην πούμε ξεκάθαρα ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες από την διεθνή κοινότητα, και κυρίως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο Ναπολιτάνο.

Είναι «απαράδεκτο», πρόσθεσε, το γεγονός ότι η Frontex, η υπηρεσία φύλαξης συνόρων της ΕΕ, στερείται «των απαραίτητων εργαλείων για επεμβαίνει χωρίς καθυστέρηση».

Ο πάπας Φραγκίσκος σχολίασε μιλώντας κατά την διάρκεια μιας θρησκευτικής τελετής: «μου έρχεται στο μυαλό μια μόνον λέξη, ντροπή. Είναι πραγματικά ντροπή».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο μετέβη στην Λαμπεντούζα για να συντονίσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού των αγνοουμένων και μεταφοράς των σορών σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Ο Αλφάνο μίλησε και αυτός περί ενός «ευρωπαϊκού και όχι ιταλικού δράματος».

Το ξενοφοβικό κίνημα της Λέγκας του Βορρά τοποθετήθηκε με τον συνηθισμένο του τρόπο: «για την τραγωδία αυτή φταίνε η υπουργός ένταξης των Μεταναστών Σεσίλ Κιέντζ και η πρόεδρος της βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι. Η υποκρισία τους, που δεν επιτρέπει την άμεση βοήθεια του Τρίτου κόσμου, οδηγεί σε αυτές τις εξελίξεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ομάδας της Λέγκας στην βουλή, Τζανλούκα Πίνι.