Με την επικείμενη ανακοίνωση του επίσημου τελικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Αυστρία —έπειτα από την καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφων— ανοίγει ο δρόμος για την ανάθεση από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Χάιντς Φίσερ της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Φίσερ, ο οποίος τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα δέχθηκε για διαβουλεύσεις τους αρχηγούς των πέντε από τα έξι κόμματα που θα εκπροσωπούνται στη νέα αυστριακή Βουλή ενώ ανοικτή παραμένει η ημερομηνία συνάντησής του με τον έκτο, αναμένεται να δώσει την εντολή την ερχόμενη εβδομάδα στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού, τον απερχόμενο καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Μετά την ανάληψη της εντολής ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα καλέσει σε κυβερνητικές διαπραγματεύσεις τον αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη κόμματος, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και μέχρι τώρα εταίρο του στην κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού", τον απερχόμενο αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε κυβερνητική συνεργασία με το τρίτο κόμμα, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο κ. Φάιμαν έχει διαμηνύσει πως κυβερνητικές διαπραγματεύσεις θα διεξάγει μόνον με το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο όμως από την πλευρά του κάνει λόγο για αρχικές διερευνητικές επαφές και όχι για διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης με το Σοσιαλδημοκρατικό, αφήνοντας ανοικτά όλα τις ενδεχόμενα ως προς την παραπέρα στάση του.

Μένει να φανεί εάν θα συνεργαστεί σε κυβέρνηση με επικεφαλής τους νικητές των εκλογών, τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως συνέβαινε τα τελευταία πέντε χρόνια, ή εάν το Λαϊκό Κόμμα θα προχωρήσει σε ένα συνασπισμό με το Κόμμα των Ελευθέρων, κατά το προηγούμενο της συνεργασίας τους από το 2000 μέχρι το 2006 στην δεξιά-ακροδεξιά και πλέον αμφιλεγόμενη στη μεταπολεμική Αυστρία κυβέρνηση που είχε προκαλέσει και τη διεθνή κατακραυγή.

Βέβαια αυτή τη φορά, επειδή δεν διαθέτουν αθροιστικά τις απαραίτητες 92 έδρες για κυβερνητική πλειοψηφία, τα δύο κόμματα, Λαϊκό και Ελευθέρων, θα χρειάζονταν τη συνεργασία και ενός άλλου κόμματος, που θα μπορούσε να είναι η Ομάδα Στρόναχ, το νεοφιλελεύθερο, αντιευρωπαϊκών τάσεων νεόκοπο κόμμα του Αυστριακού-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.

Παρατηρητές στη Βιέννη διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις ως προς τις προοπτικές επιβίωσης ενός τέτοιου τρικομματικού σχήματος, επισημαίνοντας αφενός τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους στην ευρωπαϊκή πολιτική: έντονα φιλοευρωπαϊκό το Λαϊκό, διακηρυγμένοι αντιευρωπαϊστές οι Ελεύθεροι και οπαδός εξόδου από το ευρώ η Ομάδα Στρόναχ.

Αφετέρου παραπέμπουν στο απρόβλεπτο του κόμματος, αλλά και του ιδίου του Στρόναχ. Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές το κόμμα μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης εξαιτίας της αυταρχικότητας και των αυθαιρεσιών του αρχηγού του, που άλλαξε εν μία νυκτί μια σειρά από ηγετικά στελέχη του.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο γενικός γραμματέας του Νόρμπερτ Ντάραμπος απέρριψε σήμερα πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα η οργάνωση της Νεολαίας του κόμματος, να ερωτηθεί η βάση του ως προς τη μορφή του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε οι Σοσιαλδημοκράτες να εμφανιστούν από ισχυρότερη θέση στις διαπραγματεύσεις με το Λαϊκό Κόμμα.

Στο μεταξύ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας του κόμματος στις εκλογές που του στερεί και την περαιτέρω παραμονή του στη νέα Βουλή, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του μικρότερου ακροδεξιού κόμματος, Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, Γιόζεφ Μπούχερ, που δεν μπόρεσε να υπερβεί το όριο εισόδου 4%.

Ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας συγκέντρωσε ποσοστό μόνον 3,6% έναντι 10,7% στις εκλογές του 2008 που οφειλόταν στον χαρακτηριζόμενο χαρισματικό τότε αρχηγό του Γεργκ Χάιντερ. Ο Χάιντερ δύο εβδομάδες αργότερα βρήκε το θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που είχε προκαλέσει ο ίδιος οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ.