Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε σήμερα μια κοινότητα στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό του Χαλεπιού στον βορρά της χώρας, μετά από πολλές εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις 26 Αυγούστου οι αντάρτες είχαν καταλάβει το Χανασίρ, τη μοναδική δίοδο ανεφοδιασμού του στρατού στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας όπου εδώ και πάνω από έναν χρόνο μαίνονται οι μάχες.

"Ο τακτικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις της εθνικής άμυνας (φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή) κατάφερε να ανακαταλάβει το Χανασίρ, στα νότια του Χαλεπιού", σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 25 αντάρτες, 18 παραστρατιωτικοί και δεκάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες (Τετάρτη) στις συγκρούσεις.

Ο στρατός δεν έχει πάντως καταφέρει ακόμη να θέσει υπό τον έλεγχό του όλον τον δρόμο ανεφοδιασμού καθώς συνεχίζονται οι μάχες στα γύρω χωριά.

Από τις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην δείχνουν τόση απροθυμία στο να φιλοξενήσουν Σύρους πρόσφυγες και ζήτησε να τους διασφαλίσουν "ισότιμη πρόσβαση στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου".
Το ευαίσθητο θέμα της υποδοχής των Σύρων προσφύγων θα εξεταστεί από τους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ στη σύνοδό τους που θα διεξαχθεί την Δευτέρα και την Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ζητήσει από την ΕΕ να φιλοξενήσει 12.000 ανθρώπους. Τα αιτήματα χορήγησης ασύλου από Σύρους αυξάνονται διαρκώς φέτος.

Από την έναρξη των συγκρούσεων, τον Μάρτιο του 2011, έχουν υποβληθεί συνολικά 52.037 τέτοια αιτήματα στις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων έχει κατατεθεί στη Γερμανία (14.842) και τη Σουηδία (14.083).