Οι τζιχαντιστές μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα κατέστρεψαν το άγαλμα του περίφημου χαλίφη Χαρούν αλ Ρασίντ της δυναστείας των Αββασιδών, στην πόλη Ράκα, καθώς θεωρούσαν ότι επρόκειτο για "παγανιστικό είδωλο", ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το άγαλμα του χαλίφη, του κεντρικού ήρωα στις "Χίλιες και μία νύχτες", βρέθηκε την Τετάρτη σπασμένο και πεταμένο στο χώμα, εξήγησε το Παρατηρητήριο, επικαλούμενο ακτιβιστές της πόλης. Οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL) το γκρέμισαν και απειλούν "να καταστρέψουν όλα τα είδωλα της πόλης", υποστήριξαν οι πηγές αυτές.

Για τους σουνίτες φονταμενταλιστές κάθε άγαλμα ή απεικόνιση συνιστά βλασφημία.

Ο Χαρούν αλ Ρασίντ, ο επονομαζόμενος και Δίκαιος (765-809) είναι ένας από τους γνωστότερους χαλίφηδες, ο οποίος οδήγησε στο απόγειό της την αραβική αυτοκρατορία και τη δυναστεία των Αββασιδών, έχοντας για πρωτεύουσά του την ακμάζουσα Βαγδάτη. Ο ίδιος όμως είχε επιλέξει να μένει στη Ράκα της σημερινής Συρίας. Στη Δύση είναι γνωστός ως ο κεντρικός ήρωας πολλών από τα παραμύθια που περιλαμβάνονται στις Χίλιες και μία νύχτες.

Στις 12 Φεβρουαρίου, άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα είχαν κόψει το κεφάλι του αγάλματος του μεγάλου Άραβα ποιητή Αμπού αλ Αλάα αλ Μαάρι στη Μάαρετ αλ Νούμαν ενώ πρόσφατα το EIIL έκαψε τα αγάλματα και τους σταυρούς σε δύο εκκλησίες στη Ράκα.