Δύο διαδηλωτές βρήκαν τον θάνατο χθες βράδυ κατά την διάρκεια της επίθεσης ενός εξαγριωμένου πλήθους κατά της ρωσικής πρεσβείας στην Τρίπολη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ, διαψεύδοντας ότι ο ίδιος είχε προτρέψει τους Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως υποστήριξε η Μόσχα.

«Δύο Λίβυοι βρήκαν τον θάνατο στην επίθεση», δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος συνέστησε στο προσωπικό της γραμματείας της να μην περάσει τη νύχτα στην πρεσβεία έπειτα από τον θάνατο των δύο διαδηλωτών. Ο Αμπντελαζίζ δεν έδωσε πληροφορίες για τις συνθήκες του θανάτου των δύο διαδηλωτών.

Ο ίδιος αναφερόμενος σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι αποφάσισε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας διότι οι λιβυκές αρχές δεν έδιναν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, επισήμανε πως «αυτό δεν είναι σωστό. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αυτού του είδους τις συστάσεις».

«Ζήτησα από τον Ρώσο πρεσβευτή να φύγει από την πρεσβεία και να περάσει τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο, ή σε άλλη ασφαλέστερη τοποθεσία».
«Έπειτα από μακρά επικοινωνία μας, ο πρεσβευτής έλαβε εντολή από τη Μόσχα να μην εγκαταλείψει τη νύχτα την πρεσβεία και να φύγει από τη χώρα το πρωί. Εμείς λοιπόν διευκολύναμε την αναχώρησή τους», πρόσθεσε ο Αμπντελαζίζ.

Ορισμένες δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν χθες βράδυ στη Ρωσική πρεσβεία, πυρπολώντας ένα αυτοκίνητο έξω από την πύλη της και προκαλώντας υλικές ζημιές, προτού τους απωθήσει η αστυνομία. Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τη φήμη πως μία Ρωσίδα δολοφόνησε —υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες— έναν Λίβυο αξιωματικό. Οι απόψεις διχάζονται για τα κίνητρά της, αν δηλαδή ήσαν πολιτικά ή προσωπικά.