Η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ από την Τρίτη εξαιτίας του προϋπολογισμού με πρώτη συνέπεια την διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ίσως αποθαρρύνει τις διεθνείς συνεργασίες στην έρευνα, κάτι που μπορεί σταδιακά να πλήξει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, προειδοποίησε σήμερα μεγάλη αμερικανική επιστημονική οργάνωση.

"Αν η μερική διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών συνεχιστεί επί μια εβδομάδα ή περισσότερο, οι ΗΠΑ θα είναι λιγότερο περιζήτητες ως διεθνής εταίρος για την έρευνα", εκτιμά η Τζόαν Κάρνεϊ, μια από τις επικεφαλής της Αμερικανικής Εταιρίας Προώθησης της Επιστήμης (AAAS) που εκδίδει την επιθεώρηση Science.

"Αν η χρηματοδότηση είναι αβέβαιη, ένας μεγάλος αριθμός των εταίρων μας ίσως πλέον να μην μπορεί να συνεχίσει την συνεργασία του με εμάς. Αυτό θα είχε συνέπειες στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ", προσθέτει σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της AAAS.

Εκτός μερικών εξαιρέσεων, η πλειοψηφία του προσωπικού και των προγραμμάτων στα επιστημονικά ιδρύματα θα πληγούν από την αντιπαράθεση στο Κονγκρέσο μεταξύ των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικανών, τονίζει επίσης η AAAS.

Σε αναγκαστική αργία τελούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), εκτός αυτών που έχουν την άμεση ευθύνη για την προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας.

Στο υπουργείο Υγείας πλήττεται το 52% του δυναμικού, δηλαδή 40.512 εργαζόμενοι. Η αναλογία αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 73% στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), που είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος οργανισμός ιατρικής έρευνας παγκοσμίως.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία των NIH λειτουργούν στο 90% των δυνατοτήτων τους και διασφαλίζουν την περίθαλψη ασθενών που μετέχουν στις κλινικές έρευνες για πειραματικές αγωγές, ωστόσο κανένας νέος ασθενής δεν γίνεται δεκτός, όπως ισχύει στην περίπτωση 30 καρκινοπαθών παιδιών.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) "είναι αναγκασμένη να σταματήσει τις δραστηριότητές της που έχουν στόχο την εγγύηση της ασφάλειας των τροφίμων και των φαρμάκων, μέσω κυρίως των ελέγχων ρουτίνας και της επιθεώρησης των εισαγωγών", αποκαλύπτει ακόμη η AAAS.

Περικοπές στον προϋπολογισμό της έρευνας

Η πλειοψηφία των 13.814 εργαζομένων στο υπουργείο Ενέργειας έχει επίσης τεθεί σε αναγκαστική αργία, εκτός από μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους στην Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας.

Όσον αφορά τη NASA, εργάζεται μόνο το προσωπικό που είναι απαραίτητο για να εγγυάται τη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και την ασφάλεια του πληρώματος, όπως και το προσωπικό που έχει αναλάβει ορισμένες δορυφορικές αποστολές.

Ωστόσο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν θα εγκρίνει κανένα νέο συμβόλαιο και δεν θα χορηγήσει κανένα ποσό στην έρευνα για όσο χρόνο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα μένουν κλειστές.

Ο Μάθιου Χούριχαν, διευθυντής του προγράμματος έρευνας της AAAS, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ότι λόγω της αντιπαράθεσης για τα δημοσιονομικά, οι ομοσπονδιακοί πόροι για την έρευνα και την ανάπτυξη είναι σε μεγάλη πτώση.

Για το οικονομικό έτος 2013, που τελείωσε στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πόροι αυτοί αντιστοιχούσαν μόλις στο 0,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 χρόνων.

Η μεγάλη αυτή μείωση προκύπτει από την επιμονή των μελών του Κονγκρέσου εδώ και χρόνια να περικόπτουν τις διακριτικές δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, από τις οποίες εξαρτάται ο προϋπολογισμός της έρευνας χωρίς στην ουσία να αντιμετωπίζει δραστικά τις πραγματικές αιτίες του ελλείμματος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της AAAS.

"Η διακοπή της λειτουργίας των κυβερνητικών υπηρεσιών είναι ένα νέο παράδειγμα του Κονγκρέσου που επιτίθεται στις διακριτικές δαπάνες και στο πιο πολύτιμο κομμάτι τους, τον προϋπολογισμό της έρευνας", εκφράζει με λύπη ο Χούριχαν.

Το σημερινό δημοσιονομικό αδιέξοδο οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες της υπερσυντηρητικής ομάδας της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να μπλοκάρει το νέο πρόγραμμα ιατρικής ασφάλισης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Στόχος του προγράμματος μεταρρύθμισης στην υγεία είναι η παροχή ιατρικοφαρμακευτικής περίθαλψης σε 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν έχουν ιατρική ασφάλιση.