current views are: 1

3 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση17:46

Βολές Ομπάμα κατά του ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταφέρθηκε σήμερα ευθέως εναντίον του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ για την παράλυση του κράτους.

Δημοσίευση 17:46’
αρθρο-newpost

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταφέρθηκε σήμερα ευθέως εναντίον του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ για την παράλυση του κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταφέρθηκε σήμερα ευθέως εναντίον του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ για την παράλυση του κράτους, η οποία έχει προκληθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και τρεις ημέρες, από την «εμμονή» των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου να εγείρουν εμπόδια στην μεταρρύθμισή του για το σύστημα υγείας και την επιρροή που ασκούν οι συντηρητικοί που υποστηρίζονται από το λεγόμενο Kίνημα του Τσαγιού (το Tea Party) στους επικεφαλής του κόμματος.

«Ψηφίστε (έναν προϋπολογισμό), σταματήστε αυτήν την φάρσα και δώστε τέλος σε αυτήν την παράλυση τώρα», απαίτησε ο Ομπάμα σε ομιλία που εκφώνησε σε κατασκευαστική εταιρεία στο Ρόκβιλ στο Μέριλαντ.

«Το μόνο πράγμα που παραλύει το κράτος, το μόνο πράγμα που εμποδίζει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, τη θεμελιώδη έρευνα να ξαναρχίσει και τις κατασκευαστικές εταιρείες να εξασφαλίσουν δάνεια (…) το μόνο πράγμα που το εμποδίζει αυτό να γίνει εντός των πέντε επόμενων λεπτών είναι ότι ο Τζον Μπένερ δεν θέλει ούτε καν να δώσει την άδεια για μια ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου (για τον προϋπολογισμό), επειδή δεν θέλει να αποξενωθεί από τους εξτρεμιστές στο κόμμα του», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

«Όσο παρατείνεται αυτό, τόσο χειρότερο γίνεται και δεν βγάζει κανένα νόημα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο Αμερικανικός λαός εξέλεξε τους εκπροσώπους του για να κάνουν τη ζωή του ευκολότερη κι όχι δυσκολότερη».

Ο Μπένερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο κι άλλους επικεφαλής του Κογκρέσου χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο, εξέφρασε μετά την συνάντηση αυτή τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος «επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί».

Λόγω της έλλειψης μιας συμφωνίας όσον αφορά τον προϋπολογισμό στο Κογκρέσο, οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ έχουν εν μέρει κλείσει από την Τρίτη το πρωί στις 07:00 ώρα Ελλάδος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι είναι αντίθετοι στην μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που έχει προωθήσει ο πρόεδρος Ομπάμα της οποίας μια σημαντική πτυχή τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, αρνούνται να ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό που δεν θα αναστέλλει τη χρηματοδότησή της.

«Όλο το ζήτημα συνοψίζεται σε ένα πράγμα, στην εμμονή των Ρεπουμπλικάνων με τον Νόμο περί Προσιτής Κοινωνικής Πρόνοιας. Αυτό φαίνεται ότι είναι το μόνο πράγμα που ενώνει αυτήν την ώρα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι μόνον «μία διέξοδος» υπάρχει για το κλείσιμο μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους: μια απευθείας ψηφοφορία για να ξαναλειτουργήσει η κυβέρνηση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν επίσης απειλήσει να συνδέσουν το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας με αυτό της αύξησης του ορίου του χρέους, που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ως τις 17 Οκτωβρίου.

Αν το Κογκρέσο δεν δώσει το πράσινο φως στην αύξηση του ορίου του χρέους, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια στάση πληρωμών από αυτήν την ημερομηνία, κάτι το πρωτοφανές.

Σήμερα από το Ρόκβιλ ο Ομπάμα δήλωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υποχωρήσει στις αξιώσεις για «λύτρα» των Ρεπουμπλικάνων και απέκλεισε να διαπραγματευτεί για το όριο του χρέους.

Ο Ομπάμα προειδοποίησε επίσης ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ακολουθηθεί από μια ακόμη πιο σημαντική συζήτηση για την αύξηση του ορίου του χρέους, το οποίο μπορεί να έχει πολύ χειρότερες συνέπειες για την οικονομία. «Αν τα θαλασσώσουμε εμείς, θα τα θαλασσώσουν όλοι», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «όλος ο κόσμος θα έχει προβλήματα».

 


σχετικα αρθρα