Αρχίζουν σήμερα το πρωί οι έρευνες ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, όπου τουλάχιστον 130 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και περί τους 200 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά το χθεσινό ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν.

Σύμφωνα με τις αρχές, το πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη μετέφερε 450 με 500 μετανάστες και μόνο 150 διασώθηκαν, κάτι που εγείρει φόβους για έναν απολογισμό περίπου 300 νεκρών, στη χειρότερη τραγωδία των τελευταίων ετών με μετανάστες.

"Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς", δήλωσε χθες συντετριμμένη η δήμαρχος του νησιού Τζούζι Νικολίνι. "Είναι μια φρίκη, φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα".

Περισσότερα από 130 πτώματα είχαν ήδη περισυλλεγεί κατά τις έρευνες που διακόπηκαν χθες βράδυ γύρω από το ναυάγιο του πλοιαρίου, 550 μέτρα από τις ακτές του μικρού νησιού της Σικελίας.

"Υπάρχουν ακόμη παντού πτώματα. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα. Είναι όλα στοιβαγμένα, το ένα πάνω στο άλλο, βλέπουμε μόνο αυτά που είναι πάνω", εξήγησε συγκλονισμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24 ένας από τους διασώστες, ο Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο. "Θέλουμε να ανασύρουμε στην επιφάνεια όσο γίνεται περισσότερα για να τα παραδώσουμε αν είναι δυνατόν στις οικογένειές τους", δήλωσε ένας από τους συναδέλφους του.

Στην επιφάνεια της θάλασσας οι έρευνες συνεχίστηκαν τη νύχτα στην περίπτωση που πτώματα επέπλεαν αλλά "δεν έχουμε πλέον ελπίδες να βρούμε επιζώντες", δήλωσε μέλος της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας που μετέχει επίσης στην επιχείρηση αυτή.

Τουλάχιστον 40 νέα πτώματα βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από δύτες της ακτοφυλακής, μέσα και γύρω από το πλοιάριο. Τα ιταλικά μμε έκαναν λόγο για 100 πτώματα, εκ των οποίων πολλά γυναικών και παιδιών, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό σε 93 νεκρούς.

"Είναι τραγικό να βλέπεις νεκρά παιδιά", δήλωσε ο Πιέτρο Μπαρτόλο, αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Λαμπεντούζα δεν έχει αρκετά φέρετρα και αναμένεται να προμηθευτεί νέα που θα φθάσουν αεροπορικώς.

Η Ρώμη κήρυξε σήμερα "εθνικό πένθος" και ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλα τα σχολεία και πριν από όλους του αγώνες ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο που μετέβη στο νησί επιβεβαίωσε ότι ο καπετάνιος του πλοιαρίου συνελήφθη. "Είναι ένας Τυνήσιος, 35 ετών, που είχε απελαθεί από την Ιταλία τον Απρίλιο", διευκρίνισε.

Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα.

Το αλιευτικό πλοίο άρχισε να βάζει νερά και "από φόβο μήπως βυθιστεί, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα σε μια προσπάθεια να εκπέμψουν σήμα κινδύνου αλλά αυτό προκάλεσε πυρκαγιά και μετά το πλοίο βυθίστηκε", σύμφωνα με τον Αλφάνο.