Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη νίκη της στις γερμανικές εθνικές εκλογές, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα αρχίσει σήμερα τις πρώτες συζητήσεις με τους σοσιαλδημοκράτες αντιπάλους της προκειμένου να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

Παρά τον προσωπικό πολιτικό θρίαμβο της Μέρκελ στις εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου, το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ( CDU ) και το βαυαρικό παρακλάδι του CSU (με συνολικό ποσοστό 41,5 % των ψήφων) δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική βουλή, καθώς υπολείπονται από αυτό το στόχο κατά πέντε έδρες. Έτσι οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ καλούνται να βρουν έναν νέο κυβερνητικό σύμμαχο καθώς το Φιλελεύθερο Κόμμα ( FDP ), με το οποίο συνεργάζονταν κυβερνητικά από το 2009, δεν μπήκε στη γερμανική Κάτω Βουλή.

Η καγκελάριος Μέρκελ, επομένως θα προσπαθήσει να συμφωνήσει με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( SPD ), που ήρθε δεύτερο στις εκλογές ( με το 25,7 % των ψήφων ), στο πλαίσιο των διερευνητικών συζητήσεων για τη δημιουργία του αποκαλούμενου μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 13:00 (11:00 GMT ), σε ένα παρακείμενο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Βερολίνο. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και με τους Πράσινους, ακόμη και αν κατά τη γνώμη πολλών ειδικών, μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα των Πρασίνων φαίνεται σχεδόν απίθανη.