Στις εννέα και μισή ώρα Ιταλίας (δέκα και μισή ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας της Ρώμης για την αποπομπή από το σώμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρός της, Ντάριο Στεφάνο, του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία» ο οποίος δεν εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να εκπέσει από το αξίωμα του γερουσιαστή, αλλά αναφέρθηκε μόνον στις μέχρι τώρα εργασίες της επιτροπής.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην συνεδρίαση και ούτε να κάνει χρήση του δικαιώματος να παρέμβει για να υπερασπισθεί τον εαυτό του.

Πριν από έξι ημέρες, με γραπτό του υπόμνημα, ο «πρώην Καβαλιέρε» ζήτησε την αντικατάσταση όλων των μελών της επιτροπής της Γερουσίας που έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν κατά της παραμονής του εντός του κοινοβουλίου «από την στιγμή που αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι αμερόληπτοι».

Η τελική ψήφος της επιτροπής προβλέπεται για απόψε, μετά από πολύωρη συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών» και η αποπομπή του «πρώην Καβαλιέρε» θεωρείται δεδομένη.

Στην συνέχεια, όμως, θα πρέπει να εκφραστεί σχετικά το σύνολο της ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας, σε συνεδρίαση που δεν έχει ακόμη ορισθεί.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παράλληλα, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, θα πρέπει να υποβάλει επίσημα αίτηση για την μετατροπή του ενός έτους φυλάκισης που πρέπει να εκτίσει, σε δυνατότητα να προσφέρει σε κοινωνικά χρήσιμη εργασία.

Στις 19 του μηνός, τέλος, η εισαγγελία του Μιλάνου θα επανακαθορίσει την ακριβή διάρκεια της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του ζάμπλουτου πρώην πρωθυπουργού. Οι συνήγοροι υπεράσπισής του, όμως αναμένεται να προσφύγουν στον 'Αρειο Πάγο, σε μια ακόμη προσπάθεια να καθυστερήσει η εφαρμογή του μέτρου αυτού.