«Κάτι καλύτερο από τους σημερινούς του ηγέτες» αξίζει σαν εξουσία ο ιρανικός λαός, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας στο δίκτυο BBC Persian.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι η ζωή των Ιρανών θα μπορούσε να γίνει χειρότερη με την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Εάν το συγκεκριμένο καθεστώς αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα γίνει αθάνατο, όπως το αντίστοιχο της Βόρειας Κορέας», προειδοποίησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Επισήμανε επίσης ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, δεν μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται από τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι κ.κ. Χαμενεΐ και Ρουχανί έχουν δηλώσει ότι απορρίπτουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων, επιμένοντας ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα ωστόσο οι μεγάλες δυνάμεις και το Ισραήλ υποπτεύονται ότι οι ιρανοί ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς.

Ο κ. Νετανιάχου τόνισε ακόμη την πεποίθησή του ότι ο Χασάν Ρουχανί «δεν αντιπροσωπεύει το λαό του Ιράν».

«Αντιπροσωπεύει μια πραγματική διάθεση για αλλαγή, ωστόσο δεν εξελέγη σε ανοικτές και ελεύθερες εκλογές», υπογράμμισε.

Ο κ. Ρουχανί έχει δηλώσει ότι διαθέτει «πλήρη εξουσία και απόλυτη εξουσιοδότηση» να προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θέλουμε να δούμε μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της απόκτησης πυρηνικών όπλων από πλευράς Ιράν, αλλά να είναι πραγματική, όχι ψεύτικη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Εάν θέλουν ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας, δεν έχουν ανάγκη τον εμπλουτισμό. Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι χρήσιμος μόνο εάν θέλει κάποιος να παραγάγει πυρηνικά όπλα», κατέληξε.