Η ενεργειακή ασφάλεια γίνεται ολοένα και περισσότερο θεμέλιο και καθοριστικός παράγοντας της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς στο διήμερο συνέδριο Croatia Forum που διοργανώνεται στο Ντουμπρόβνικ.

"Η εκμετάλλευση φυσικού αερίου, τα νέα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τα έργα ενεργειακής αποτελεσματικότητας και η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη ήδη επηρεάζουν και στο μέλλον θα επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών και τη συνολική παγκόσμια γεωπολιτική" τόνισε η κ. Πούσιτς, η οποία συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Η υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα που να μην επιθυμεί ενεργειακή ασφάλεια, αλλά ολοένα και περισσότερο η προσοχή επικεντρώνεται στη διαφοροποίηση των οδών ενεργειακού εφοδιασμού, πηγών και προμηθευτών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας υπενθύμισε ότι μερικές φορές και όχι και πολύ καιρό πριν, η ανάγκη για ενέργεια ήταν αιτία συγκρούσεων και πολέμων και επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο, επειδή μπορεί να γίνει πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των λαών.  

Στον παρελθόν, σημείωσε, συχνά παραβλέπονταν ή αγνοούνταν πλήρως πολιτικές και γεωπολιτικές πτυχές της ενέργειας, ενώ η εναλλακτική λύση μπορούσε να είναι η συνεργασία και το αμοιβαίο μοίρασμα των πηγών ενέργειας.

"Η πολιτική αλληλοεξάρτηση μέσω της ενέργειας μπορεί να γίνει, είμαι πεπεισμένη, θαυμάσιο θεμέλιο για τη μελλοντική συνεργασία, αυτό θα επέφερε μεγάλα οφέλη σε πολλές χώρες" ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.

Εξέφρασε, τέλος, την επιθυμία στη συνάντηση να επιτευχθεί η συμφωνία ότι "όλοι εμείς στην περιοχή συνεργαζόμαστε και τονίζουμε την αναγκαιότητα επικέντρωσης της ενεργειακής πολιτικής στην κατεύθυνση της συνεργασίας και της εξεύρεσης κοινών συμφερόντων".

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Croatia Forum με θέμα "Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια" εκτίμησε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ σήμερα πληρώνουν το υψηλό τίμημα παρωχημένων και ανεπαρκώς διασυνδεδεμένων συναφών υποδομών, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ότι η κατασκευή σύγχρονων έξυπνων δικτύων με διασφάλιση της αποθήκευσης ενεργειακών πόρων είναι οι βασικές προκλήσεις της ενεργειακής πολιτικής.