Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανέφερε ότι ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, οι γιοί του και συνεργάτες του θα ελεγχθούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι κανείς δεν είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε σφαγή πολιτών.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας προειδοποίησε το καθεστώς της Λιβύης, μιλώντας στο CNN ότι "εάν οι δυνάμεις του υποπέσουν σε εγκλήματα, θα έχουν την ευθύνη". Είναι η πρώτη φορά που το διεθνές δικαστήριο θα ερευνήσει γεγονότα που εξακολουθούν να συμβαίνουν.

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε επίσης "στον υπουργό Εξωτερικών, τον επικεφαλής της ασφάλειας του καθεστώτος και των στρατιωτικών πληροφοριών, τον επικεφαλης του προσωπικού ασφαλείας του κ. Καντάφι και τον επικεφαλής του οργανισμού της εσωτερικής ασφάλειας", χωρίς να τους κατονομάσει.

Οι αρμόδιοι δικαστές θα ξεκινήσουν την έρευνα από τις 15 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά του Καντάφι.

Σύμφωνα με τη Λιβυκή Ένωση Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων οι νεκροί της καταστολής από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη ανέρχονται σε 6.000, "εκ των οποίων οι 3.000 στην Τρίπολη και οι 2.000 στη Βεγγάζη".

Ο Καντάφι έχει στρατολογήσει 800 μισθοφόρους από αφρικανικές χώρες

Περίπου 800 Τουαρέγκ από τον Νίγηρα, το Μαλί, την Αλγερία και την Μπουρκίνα Φάσο έχουν στρατολογηθεί μέχρι στιγμής από το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για να τον βοηθήσουν να καταπνίξει τη λαϊκή εξέγερση που αντιμετωπίζει, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών αυτών.

"800 Τουαρέγκ από το Μαλί, τον Νίγηρα, την Αλγερία και τη Μπουρκίνα Φάσι έχουν στρατολογηθεί από τη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό του Καντάφι", δήλωσε μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί.

"Έχουμε τις ίδιες πληροφορίες", επιβεβαίωσε μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Νίγηρα. Διευκρίνισε άλλωστε ότι ανάμεσα στους 800 Τουαρέγκ δεν υπάρχει "παρά μία μικρή ομάδα Τουαρέγκ από την Αλγερία και την Μπουρκίνα Φάσο". "Η πλειονότητα των μισθοφόρων αποτελείται από Τουαρέγκ από το Μαλί και τον Νίγηρα".

Στο Μαλί, ένα μικρό γραφείο στρατολόγησης έχει δημιουργηθεί σε ένα ξενοδοχείο του Μπαμακό το οποίο ανήκει στη Λιβύη, στο οποίο ένας λίβυος διπλωμάτης εκτελεί χρέη στρατολόγου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Όσοι φεύγουν τώρα ωθούνται από το εύκολο κέρδος. Αυτούς αποκαλούμε μισθοφόρους", δήλωσε ο Αμπντού Σαλάμ Αγκ Ασάλατ, πρόεδρος της περιφερειακής συνέλευσης του Κιντάλ, στο βορειοανατολικό Μαλί.

Αντίθετα "πολίτες Τουαρέγκ που ζουν στη Λιβύη θέλουν να φύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες", πρόσθεσε.

Εξάλλου μία οργάνωση αρωγής νομάδων Τουαρέγκ, η Tekelte, εκφράζει την ανησυχία της για πιθανά αντίποινα εναντίον μελών αυτής της μειονότητας στη Λιβύη εξαιτίας της παρουσίας πολλών Τουαρέγκ στο πλευρό του Καντάφι.