Breaking News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

current views are: 1

4 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση23:29

Σε προεκλογική περίοδο το Κόσοβο

Σε προεκλογική περίοδο εισήλθε και επίσημα από χθες το Κόσοβο ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και αποτελούν μέρος της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Δημοσίευση 23:29’
αρθρο-newpost

Σε προεκλογική περίοδο εισήλθε και επίσημα από χθες το Κόσοβο ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και αποτελούν μέρος της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Σε προεκλογική περίοδο εισήλθε και επίσημα το Κόσοβο ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και αποτελούν μέρος της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Στις δημοτικές εκλογές έχουν δηλώσει συμμετοχή 7.932 υποψήφιοι από 103 πολιτικούς φορείς (κόμματα, ενώσεις, πολιτικές οργανώσεις), 50 από τους οποίους είναι από τις τάξεις της αλβανικής κοινότητας, 31 από τη σερβική κοινότητα, εννέα από τη βοσνιακή κοινότητα, τρεις από την τουρκική κοινότητα, τρεις από την κοινότητα των Μαυροβούνιων, δύο από την κοινότητα των Ασκάλι, δύο από την κοινότητα των Ρομά, ένας από την κοινότητα των Γκοράνι, ένας από την αιγυπτιακή κοινότητα και ένας από την κροατική κοινότητα.

Η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας συνοδεύτηκε από πολιτικές εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας μετά την απαγόρευση των αρχών του Κοσόβου στον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς να επισκεφθεί το δήμο Στρπτσε, για να κηρύξει την έναρξη του εκλογικού αγώνα και την ανακοίνωση ότι δεν θα επιτρέπεται σε Σέρβους αξιωματούχους να επισκέπτονται το Κόσοβο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Σέρβοι αξιωματούχοι ανήγγειλαν ότι θα επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας και ότι με τη βοήθεια των Βρυξελλών θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις αρχές της Πρίστινας να αλλάξουν στάση.

Οι δημοτικές εκλογές είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν την Δευτέρα στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται την 1η Νοεμβρίου και την εκλογική διαδικασία θα επιτηρήσει μεγάλος αριθμός διεθνών παρατηρητών.

Υπό τους όρους της συμφωνίας των Βρυξελλών, η Σερβία συναίνεσε στο να σταματήσει την απευθείας στήριξη ξεχωριστών θεσμών στο βόρειο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία και ως αντάλλαγμα θα συγκροτηθεί Ένωση σερβικών δήμων με διευρυμένες εξουσίες.

Στο Κόσοβο, οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν το 2009, αλλά την εκλογική διαδικασία είχαν μποϊκοτάρει οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, οι τοπικοί άρχοντες των οποίων είχαν αναδειχθεί από άλλες εκλογές που διοργάνωσε το Βελιγράδι.


σχετικα αρθρα