Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διακόψει τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, αν παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση επισκέψεων Σέρβων αξιωματούχων στο Κόσοβο και πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι δεν θα επιτρέψει εκβιασμούς καθώς και ότι η Πρίστινα φοβάται την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών.

"Είμαι έτοιμος, επειδή πρόκειται για ταπείνωση. Δεν θα επιτρέψουμε η Πρίστινα να μας εκβιάζει. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εγώ διακινδυνεύσαμε τις καριέρες μας, ακόμη και τις ζωές μας, επειδή μας απείλησαν διάφοροι εξτρεμιστές. Ήμασταν πεπεισμένοι ότι είναι καλό για τη Σερβία και γι αυτό μονοέγραψα τη συμφωνία. Αν δεν μπορώ να πάω στο Κόσοβο, τότε τίποτα δεν έχει νόημα" ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νάσε Νόβινε".

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την απαγόρευση και ότι είναι προφανές πως η Πρίστινα φοβάται την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

"Άρχισαν να θέτουν εμπόδια από τότε που επιτεύχθηκε συμφωνία για τις δημοτικές εκλογές. Πρώτον ήθελα να βάλουν το έμβλημα του Κοσόβου στα ψηφοδέλτια, μετά ήρθε το ζήτημα των Σέρβων στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Στη συνέχεια βρέθηκαν προβλήματα με τις λίστες υποψηφίων και στο τέλος ήρθε η σκανδαλώδης απόφαση" ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

"Αν δεν επιτρέπεται να πάω στο Κόσοβο να ενθαρρύνω τους Σέρβους να συμμετάσχουν στις εκλογές με βάση τους νόμους της Πρίστινας, τότε τίθεται το ερώτημα ποια νομιμότητα έχω να καλώ τους Σέρβους να προσέλθουν στις κάλπες, ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής. Ζήτησα εξηγήσεις από τις Βρυξέλλες" είπε ο κ. Ντάτσιτς και ανέφερε ότι υπήρξε ανταπόκριση, καθώς η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ζήτησε να συναντηθεί με τον ίδιο και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, τη Δευτέρα, στη βελγική πρωτεύουσα.