Η "καυτή" πατάτα της ανεργίας στις ΗΠΑ, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την πρόθεση του προέδρου Ομπάμα να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο και ενώ κανένας επιφανής υποψήφιος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έχει προκύψει ακόμη.

Σύμφωνα με την έκθεση για την ανεργία που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αύριο, οι θέσεις εργασίας στον μη αγροτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 185.000, αλλά ο συνολικός δείκτης ανεργίας, κινείται στο 9,1%.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στην προεδρική κούρσα αλλά οι επιφανείς ρεπουμπλικάνοι όπως αυτός, πρέπει να «μπουν στην ουρά» για να αντιμετωπίσουν τον Ομπάμα το 2012, με αποτέλεσμα προς το παρόν, ο μηνιαίος δείκτης ανεργίας, να είναι ένα στοιχείο που επηρεάζει τις προοπτικές επανεκλογής του προέδρου.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ποσοστό της ανεργίας, πρέπει να πέσει κάτω από το 8% μέχρι το φθινόπωρο του 2012 για να αισθανθούν οι ψηφοφόροι αισιόδοξοι για την οικονομία και τον τρόπο που την χειρίζεται ο Ομπάμα, πριν πάνε στις κάλπες το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς.

Οι αμερικανοί ψηφοφόροι ενδέχεται να σαγηνεύονται από την αναταραχή στον αραβικό κόσμο, τις διαφωνίες ανάμεσα σε ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες και τα συνδικάτα ή στους καυγάδες στο Κογκρέσο, αλλά τίποτε δεν τους προκαταλαμβάνει τόσο όσο ο τραπεζικός λογαριασμός τους και η κατάσταση στη δουλειά τους.

Ο Ματ Μακντόναλντ, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Hamilton Place Strategies, που έχει την έδρα της στην Ουάσιγκτον, υπολογίζει ότι η αμερικανική οικονομία πρέπει, κάθε μήνα για τον επόμενο 1-1,5 χρόνο, να προσθέτει 190.000 θέσεις εργασίας, για να πέσει η ανεργία κάτω από το 8%, στην ημέρα των εκλογών του 2012.

Εκτός από τον Γκίνγκριτς, δύο πρώην κυβερνήτες, ο Μιτ Ρόμνι και ο Τιμ Πολέντι φαίνεται ότι σχεδιάζουν να ζητήσουν το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, αλλά κανένας δεν το έχει ανακοινώσει επισήμως.

Και κανένας δεν δείχνει να είναι το φαβορί του κόμματος με τον γνωστό για την ειλικρίνεια του πρώην πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων να έχει αφήσει την ανάμνηση μιας προσωπικότητας που πολώνει, τον Μιτ Ρόμνι στις εκλογές του 2008, που ήταν υποψήφιος, να έχει κατηγορηθεί για αστάθεια στις απόψεις του και την πρώην κυβερνήτη της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν να είναι δημοφιλής μόνο στους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Ομπάμα έδειχνε να είναι στο ίδιο επίπεδο με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων με το 45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να λένε ότι θα τον ψηφίσουν και το 45% να δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων.

Συνήθως οι απερχόμενοι πρόεδροι έχουν ισχυρό πλεονέκτημα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάτι που αναγνωρίζουν για τον Ομπάμα, κορυφαίοι παράγοντες των ρεπουμπλικάνων.