Επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας τάχθηκε σήμερα υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το σώμα αυτό της βουλής, μετά την οριστική καταδίκη του για φορολογική απάτη.

Η συνεδρίαση των μελών της επιτροπής διήρκεσε πέντε ώρες. Στην επίσημη ανακοίνωση προέβη ο πρόεδρος της επιτροπής Ντάριο Στεφάνο (του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία).

Για την οριστική έκπτωση του Καβαλιέρε από το βουλευτικό του αξίωμα θα κληθεί να ψηφίσει η ολομέλεια της Γερουσίας μέσα σε 20 ημέρες.

Υπέρ της αποπομπής τάχθηκαν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις εκτός της Φόρτσα Ιτάλια και της Λέγκας του Βορρά.

Οι γερουσιαστές της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο νόμος Σεβερίνο, που προβλέπει την αποπομπή βουλευτών και γερουσιαστών, στην περίπτωση του Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, διότι το αδίκημά του διαπράχθηκε πριν την ψήφιση του εν λόγω νόμου.

Σήμερα, τέλος, στην όλη διαδικασία δεν συμμετείχαν ούτε ο ίδιος ο πρώην Καβαλιέρε ούτε οι συνήγοροι υπεράσπισής του, με το σκεπτικό ότι «η απόφαση είχε ήδη ληφθεί εδώ και πολλές ημέρες»

Αντιδράσεις για την απόφαση

«Το σενάριο είχε ήδη γραφτεί, όπως και ο τίτλος: αποδόθηκε αδικία» δήλωσε ο Πάολο Μποναγιούτι, γερουσιαστής και εκπρόσωπος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την απόφαση.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στη Γερουσία Ρενάτο Σκιφάνι κατήγγειλε το γεγονός ότι «ο Βίτο Κρίμι, εκλεγμένος αντιπρόσωπος του Κινήματος Πέντε Αστέρων στην γερουσία, παραβίασε τον κανονισμό, αναφέροντας στο Twitter τι συνέβαινε μέσα στην επιτροπή και προσβάλλοντας με απρεπείς εκφράσεις τον Μπερλουσκόνι. Ο πρόεδρος του σώματος Πιέτρο Γκράσο κανονικά όφειλε να είχε διακόψει την συνεδρίαση».

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται επίσης στην «παραβίαση του απόρρητου των εργασιών» από μέρους του εκπροσώπου του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος έγραψε ειρωνικά σχόλια στο Διαδίκτυο, κι εκτιμούν ότι πιθανόν πρέπει να του επιβληθούν κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της γερουσίας ανέφερε ότι η συμπεριφορά του Κρίμι ήταν «αχαρακτήριστη», προσθέτοντας ότι θα κριθεί από αρμόδια όργανα.

Ο πρώην υπουργός Κάρλο Τζοβανάρντι —παρότι αποσκίρτησε— στο θέμα της αποπομπής του Μπερλουσκόνι συνεχίζει να στηρίζει τον ιδρυτή της Φόρτσα Ιτάλια: «η άποψη ότι ο νόμος περί έκπτωσης των πολιτικών πρέπει να εφαρμόζεται και για αδικήματα που διεπράχθησαν πριν την ψήφισή του, βρίσκει ιστορικά προηγούμενα μόνον στην Σοβιετική Ένωση και στην ναζιστική Γερμανία», υποστήριξε.

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Γκουλιέλμο Επιφάνι περιορίσθηκε να πει ότι «προτίμησε να συναντήσει εκπροσώπους των ιταλών εργαζομένων. Ο κόσμος δεν μπορεί άλλο πια να ασχολείται με τις υποθέσεις του Μπερλουσκόνι».