Η Συρία παρέδωσε στους διεθνείς ειδικούς περισσότερες πληροφορίες για το χημικό της οπλοστάσιο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αχμέτ Ουζουμτζού ενημέρωσε το εκτελεστικό συμβούλιο της υπηρεσίας πως η Συρία παρέδωσε νέες λεπτομέρειες για το χημικό της οπλοστάσιο.

«Η νέα υποβολή ελέγχεται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», σημείωσε ο Νεσίρκι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Ουζουμτζού αναμένεται να ενημερώσει σχετικά τις χώρες μέλη του ΟΑΧΟ την Τρίτη.

Πάντως ο Νεσίρκι δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι οι επιθεωρητές του οργανισμού αρμόδιοι για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας που βρίσκονται στη χώρα έχουν σημειώσει «ενθαρρυντική πρόοδο» και ελπίζουν να είναι σε θέση να θέσουν σε αχρηστία εξοπλισμό που σχετίζεται με το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού την επόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διέψευσε για μία ακόμη φορά ότι ο στρατός του έκανε χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου σε περιοχές κοντά στη Δαμασκό που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Παράλληλα, ο Άσαντ σημείωσε μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Halk-TV ότι τα χημικά όπλα της Συρίας βρίσκονται στα χέρια «ειδικών δυνάμεων», που είναι και οι μοναδικές που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.