Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Απανωτά χτυπήματα δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού πλέον βλέπει πιο κοντά την πόρτα της εξόδου από τη Γερουσία, ενώ εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση και στήριξη της κυβέρνησης Λέτα έπειτα από την «προδοσία» του πάλαι ποτέ πουλέν του, Αντζελίνο Αλφάνο. Το πολιτικό σόου του Καβαλιέρε φαίνεται πως πλησιάζει προς το τέλος του.

Ο 42χρονος Αλφάνο, νο.2 της κυβέρνησης Λέτα και υπουργός Εσωτερικών ήταν πάντα πιστός στον μέντορά του Μπερλουσκόνι. Γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας, προαλειφόταν για διάδοχος του Καβαλιέρε. Οι εποχές όμως άλλαξαν για τον στριμωγμένο από τη Δικαιοσύνη πρώην πρωθυπουργό, με τον Αλφάνο να ηγείται των ανταρτών που ματαίωσαν την πτώση της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα. Ο ιταλός μεγιστάνας είδε το ίδιο του το κόμμα διχασμένο, να τον προδίδει και να τον ωθεί τελικά στη στήριξη της κυβέρνησης και σε μία μεγαλειώδη κυβίστηση που θα τον κάνει να σκεφθεί διπλά τη δημιουργία μιας νέας ενδοκυβερνητικής κρίσης.

Επόμενο χτύπημα για τον Μπερλουσκόνι ήταν η χθεσινή απόφαση αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας να ταχθεί υπέρ τη αποπομπής του από το Σώμα, για την οποία θα αποφασίσει σε λίγες μέρες η Ολομέλειά της (μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή τον Αύγουστο). Ο Μπερλουσκόνι είναι πλέον με το ένα πόδι έξω από τη Γερουσία, αφού το κόμμα του, το PdL, αποτελεί μειοψηφία και εκεί όπως αποτελούσε και στην επιτροπή της.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές στην Ιταλία που θεωρούν τις παραπάνω εξελίξεις ως αρχή του τέλους για την πολιτική σταδιοδρομία του 77χρονου Μπερλουσκόνι, Σημαντικό ρόλο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα παίξει και η καταδικαστική απόφαση για φοροδιαφυγή που εκκρεμεί εις βάρος του Μπερλουσκόνι και η οποία θα τον οδηγήσει, εκτός απροόπτου, σε κατ' οίκον περιορισμό για έναν χρόνο.

Με τον ίδιο να έχει χάσει την απόλυτη επιρροή στο κόμμα του και τις καταδικαστικές αποφάσεις να «κρέμονται» από πάνω του, ο ιταλός μεγιστάνας δεν έχει πολλές επιλογές. Ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι ανεξάρτητα από την αποπομπή του ή μη από τη Γερουσία θα παραμείνει στην ενεργό πολιτική. Ο κατ΄οίκον περιορισμός σε μια βίλα 150 δωματίων θα του δώσει άπλετο χρόνο για τηλεφωνήματα και πιθανότατα για τη στήριξη της αγαπημένης του κόρης Μαρίνα, που είναι πολύ πιθανό να αναλάβει την ηγεσία του Φόρτσα Ιτάλια (μετεξέλιξη του PdL). 

Η υψηλή πολιτική φαίνεται πως τελειώνει για τον «ανθεκτικό» Καβαλιέρε, αν και με την πολιτική -και όχι μόνο- ιδιορρυθμία που φέρει ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός τίποτε δεν μπορεί αν αποκλειστεί. Ποιος θα πίστευε, μετά την πτώση της κυβέρνησής του και τη διαδοχή του από τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, ότι ο Μπερλουσκόνι θα επέστρεφε με ενεργό κυβερνητικό ρόλο; Οι 3297 μέρες που έχει κυβερνήσει του φαίνονται ακόμα λίγες, όμως ο Μπερλουσκόνι είναι πια κουρασμένος...