Άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν δύο Ιρακινούς τηλεοπτικούς δημοσιογράφους οι οποίοι τραβούσαν υλικό στην πόλη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ..

Οι δύο δημοσιογράφοι εργάζονταν για το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Σαρκίγια, το οποίο επικρίνει συχνά την κυβέρνηση και παρακολουθούν ιδίως μέλη της σουνιτικής μειονότητας. Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για τις δολοφονίες.

Σύμφωνα με το Σαρκίγια νεκροί είναι ο ανταποκριτής του Μοχάμεντ Καρίμ αλ Μπαντράνι και ο εικονολήπτης Μοχάμεντ Γάνεμ. Τις δολοφονίες επιβεβαίωσαν ένας αξιωματικός της αστυνομίας και ένας γιατρός, διευκρινίζοντας ότι οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από σφαίρες.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι «οι ένοπλοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι αυτή η περιοχή είναι μια από τις πιο πολυάσχολες της πόλης και πυροβόλησαν και σκότωσαν τους δύο δημοσιογράφους. Τους πυροβόλησαν στο στήθος και στο κεφάλι σκοτώνοντάς τους ακαριαία».

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του αλ Σαρκίγια ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, τα ρεπορτάζ των δύο δημοσιογράφων για τις δυνάμεις της τάξης και αξιωματούχους στην Μοσούλη είχαν αντιμετωπιστεί με απειλές εναντίον της ζωής τους από ομάδες που εναντιώνονται στις αρχές.

Το Ιράκ θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Δημοσιογραφικών Ελευθεριών, το οποίο εδρεύει στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 261 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί και 46 έχουν απαχθεί από το 2003 —τη χρονιά που άρχισε η εισβολή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ— ως σήμερα.

TAGS