Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τους αντάρτες έως ότου εγκαταλείψουν τα όπλα.

«Κατά την άποψή μου, μια αντιπολίτευση που έχει πολιτικά όπλα δεν φέρει όπλα. Αν κάποιος θελήσει να εγκαταλείψει τα όπλα και θέλει να επανέλθει στην καθημερινή ζωή, να το συζητήσουμε», είπε ο Άσαντ.

Ο Άσαντ είπε στο Spiegel ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει «ούτε ένα στοιχείο για δείγμα» ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

«Δεν έχει τίποτε να προσφέρει πέρα από ψέματα», είπε ο Άσαντ, αντιπαραβάλλοντας την στάση της Ουάσινγκτον με εκείνη της Μόσχας. «Οι Ρώσοι είναι πολύ πιο ανεξάρτητοι από εσάς στην Ευρώπη, όπου όλοι ευθυγραμμίζεστε πάρα πολύ με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

«Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιο αποφασισμένος παρά ποτέ να μας υποστηρίξει. Γνωρίζει από την δική του μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στην Τσετσενία τι περνάμε εδώ», ανέφερε ο Άσαντ.

Ο σύρος πρόεδρος είπε ότι δεν ανησυχεί για την δική του μοίρα, και για αυτό ο ίδιος και η οικογένειά του ζει στην Δαμασκό όσο διαρκεί ο πόλεμος, ενώ πρόσθεσε ότι αισθάνεται πως ο συριακός λαός θα τον στηρίξει, αφού βλέπει την καταστροφή που φέρνουν οι αντάρτες.

Ο Άσαντ είπε ότι θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Συρία δύο μήνες πριν από το τέλος της θητείας του, τον Αύγουστο του 2014, και ότι δεν μπορεί να πει από τώρα εάν θα είναι υποψήφιος. «Εάν δεν έχω πια την υποστήριξη του λαού, δεν θα είμαι υποψήφιος», είπε.

Ο Άσαντ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του ίσως έκανε λάθη, αναφερόμενος στη σκληρότητα με την οποία κατεστάλησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει απόλυτα δεσμευμένος στην απόφασή του να «πολεμήσει την τρομοκρατία, να προασπίσει τη χώρα του».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η κρίση στη Συρία προκλήθηκε από δυνάμεις εκτός της χώρας και ειδικά από μαχητές της αλ Κάιντα. Η οικονομική βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία συντηρεί τους αντάρτες και συνεχίζει τον πόλεμο, υποστήριξε.