Τέσσερις στρατιώτες, που ανήκαν στην πολυεθνή δύναμη υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf) βρήκαν τον θάνατο στη διάρκεια επιχείρησης, ενώ ένας πέμπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από φρουρό ασφαλείας το Σαββατοκύριακο στα νότια της χώρας.

«Τέσσερις έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια μίας κοινής επιχείρησης» με τον αφγανικό στρατό, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του επιτελείου δυνάμεων. Οι εθνικότητες των ξένων στρατιωτών δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να ανακτούν έδαφος στα νότια της χώρας, καθώς οι προκεχωρημένες βάσεις του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να κλείνουν στα πλαίσια της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων μέχρι τα τέλη του 2014.

Επίσης στο νότιο Αφγανιστάν, ένας συμβασιούχος φρουρός ασφαλείας πυροβόλησε και σκότωσε έναν στρατιώτη σε ξεχωριστό επεισόδιο χθες. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως η εθνικότητα του φρουρού ερευνάται.

Οι επονομαζόμενες «εκ των ένδον επιθέσεις» από Αφγανούς κατά των ξένων στρατιωτών είχαν κλιμακωθεί κατά το παρελθόν έτος αναγκάζοντας στα στρατεύματα της Συμμαχίας να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας.