Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος για την ενεργειακή πολιτική ότι «η συζήτηση περί αγωγών (σ.σ: φυσικού αερίου) στην Τουρκία, δεν είναι καν επιλογή, ‘εμείς τα λέμε εμείς τα ακούμε', δεν είναι καν επιλογή».

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η Κύπρος θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος με επίκεντρο της στρατηγικής της το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.

«Ναι έχουμε αβεβαιότητες και τις αναφέραμε, για παράδειγμα οι εκτιμήσεις του 2011 δεν επιβεβαιώθηκαν στη γεώτρηση, μπορεί σε μερικούς μήνες, όταν θα γίνει η δεύτερη γεώτρηση να έχουμε ανατροπή, μπορεί να είναι επιπλέον ανακαλύψεις από το οικόπεδο 12», σημείωσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Noble, στις ανακοινώσεις της την περασμένη Πέμπτη ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη έξι δυνητικοί στόχοι και ότι επεξεργάζονται αυτή την ώρα τα σεισμογραφικά δεδομένα για να θέσουν τις προτεραιότητες και τους στόχους τους.

«Πέραν αυτών έχουμε τα υπόλοιπα κοιτάσματα που έχουν αδειοδοτηθεί, φαίνονται πολύ προσοδοφόρα, έχουμε τα τεμάχια που δεν έχουν αδειοδοτηθεί, βλέποντας λοιπόν τι έχουμε, μπορώ εύκολα να πω ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι θέμα ποσοτήτων, αλλά θέμα χρόνου, είναι το timing, εδώ είναι το κλειδί, το πότε», εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης.

Για την επιλογή του συμπιεσμένου αερίου (CNG) για την εγχώρια αγορά, είπε ότι δεν υπάρχει άλλη τεχνολογία που να έχει οικονομίες κλίμακος όπως το τερματικό υγροποίησης και πρόσθεσε ότι για τις εξαγωγές η πολιτική παραμένει για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.