Σαράντα τέσσερις πολίτες συνέλαβε η αστυνομία στη Μιανμάρ ύστερα από τις πολυήμερες και πολύνεκρες αντιμουσουλμανικές διαδηλώσεις στο κρατίδιο Ρακίν στη δυτική ακτή της ασιατικής χώρας, ανακοινώνουν σήμερα στην Ρανγκούν τα κρατικά μμε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τέιν Σέιν είχε τις τελευταίες λίγες ώρες διαδοχικές συναντήσεις με βουδιστές ιθύνοντες, αλλά και με μουσουλμάνους --σε μία κίνηση κατευνασμού των οξυμένων πνευμάτων.

- Ο επίσημος απολογισμός προς ώρας είναι "τουλάχιστον πέντε νεκροί, πέντε τραυματίες".

Η εφημερίδα "Νέο φως της Μιανμάρ" αναφέρει στο σημερινό φύλλο ότι οι συλληφθέντες - είναι άρρενες στη συντριπτική πλειοψηφία- "ανακρίνονται" για τα έκτροπα που εκδηλώθηκαν 20 χλμ. από την πόλη Θάντουε στη δυτική ακτή, σε ένα χωριό με μουσουλμανικό πληθυσμό.

- "Εκατόν δέκα τέσσερις κατοικίες, τρία τεμένη, ένα πρατήρι καυσίμων πυρπολήθηκαν και 482 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι" αναφέρουν επίσης τα κρατικά μμε. Στο χωριό αυτό σύμφωνα με την τοπική αστυνομία "800 πολίτες εκτός ελέγχου έδρασαν ανενόχλητοι για ώρα", γράφει η ίδια εφημερίδα.

Οι μουσουλμάνοι στο δυτικό τομέα της Μιανμάρ ανήκουν στους απάτριδες Ροχίνγκιας, ζούν κυρίως σε καταυλισμούς, είναι μειονότητα και πέρυσι, που τα έκτροπα έλαβαν πολύ μεγάλες διαστάσεις, είχαν χάσει την ζωή τους 250 από αυτούς, ενώ είχαν υποχρεωτικά εγκαταλείψει τις εστίες τους περί τις 140 χιλιάδες.

- Σκληρπυρηνικοί βουδιστές μοναχοί φανατίζουν τον λαό και από την αρχή του 2013 έχουν καταγραφεί πολλοί θάνατοι μουσουλμάνων στη Μιανμάρ.

Διαπιστώνεται, λοιπόν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου στην Ρανγκούν "μία υέρπουσα ισλαμοφοβία"-- σε μία χώρα όπου το σύνολο των μουσουλμάνων δεν ξεπερνά καν το 4% του συνολικού πληθυσμού.