Ένα «συγκεκριμένο εξάρτημα» του κινητήρα Trent 900 ευθύνεται για τη βλάβη που οδήγησε στην ανάφλεξη εν ώρα πτήσης του κινητήρα ενός αεροσκάφους Α380 της εταιρίας Qantas στις 4 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η βρετανική Rolls-Royce.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρία αναφέρεται στις έρευνες που διεξήγαγε και τονίζει πως κατέληξε σε «δύο βασικά συμπεράσματα»: πρώτον ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε ειδικά στον κινητήρα Trent 900 και δεύτερον ότι αφορά ένα συγκεκριμένο εξάρτημα στο τμήμα της τουρμπίνας του κινητήρα.

Η βλάβη αυτή «προκάλεσε διαρροή λαδιών» και ακολούθησε ανάφλεξη, διευκρινίζει η Rolls-Royce.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, το εξάρτημα αυτό θα αντικατασταθεί σε όλους του κινητήρες Trent 900 με τους οποίους είναι εξοπλισμένα τα αεροσκάφη Α380 των αεροπορικών εταιριών Qantas, Singapore Airlines και Lufthansa σε συνεργασία με την Airbus.

Επιπτώσεις στις παραδόσεις των αεροσκαφών

Η βλάβη που παρουσιάστηκε σε έναν από τους κινητήρες του Airbus A380 της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρίας Qantas στις 4 Νοεμβρίου θα έχει επιπτώσεις στις παραδόσεις των αεροσκαφών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Airbus Τόμας Εντερς.

«Πιστεύω πως αυτό το συμβάν θα έχει επιπτώσεις στις παραδόσεις, ειδικά μέσα στο 2011», εξαιτίας επιθεωρήσεων και των αντικαταστάσεων που απαιτούνται σε ορισμένους κινητήρες, επισήμανε ο Εντερς, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Παρ’ όλα αυτά «η αξιοπιστία του αεροσκάφους δεν θα πληγεί και μάλιστα τα επόμενα χρόνια θα βελτιωθεί», κατέληξε ο ίδιος.

Η Qantas διέκοψε τις πτήσεις των Α380 μετά την αναγκαστική προσγείωση στη Σιγκαπούρη ενός από τα Airbus που παρουσίασε βλάβη σε έναν από τους κινητήρες.