Η θεραπευτική κοινότητα Ceis (για πρώην τοξικομανείς) στη Ρώμη, φέρεται να είναι η επικρατέστερη επιλογή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για το κοινωφελές έργο που ζήτησε να προσφέρει αντί να εκτίσει την ποινή της κατ'οίκον κράτησης, υποστηρίζει δημοσίευμα της Corriere della Sera.

Ο κεντροδεξιός πολιτικός, 77 ετών, κρίθηκε ένοχος για απάτη διότι ο τηλεοπτικός του όμιλος, ο Mediaset, έδινε στις αρχές ψευδή στοιχεία για τα ποσά τα οποία κατέβαλε για πνευματικά δικαιώματα ώστε να μειώνονται οι φορολογικές του οφειλές. Καταδικάστηκε σε ποινή 4 χρόνων φυλάκισης, εκ των οποίων τα 3 έτη έχουν παραγραφεί. Θα εκτίσει την ποινή του είτε μένοντας υπό κατ' οίκον κράτηση ή προσφέροντας κοινωφελείς υπηρεσίες, λόγω της ηλικίας του.

Ο δικηγόρος Φράνκο Κόπι δήλωσε στο πρακτορείο ότι θα υποβάλει το αίτημα του Μπερλουσκόνι σε δικαστήριο του Μιλάνου μέσα σε μία εβδομάδα κι ότι οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι κοινωφελείς υπηρεσίες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων—από την φροντίδα γηραιών και αναπήρων ανθρώπων ως τον καθαρισμό πάρκων και πεζοδρομίων κ.ά. Δεν είναι ακόμα σαφές τι θα κληθεί ακριβώς να κάνει ο δισεκατομμυριούχος Μπερλουσκόνι, που ελάχιστοι στην Ιταλία θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα μάζευε ξερά φύλλα από ένα πάρκο ή ότι θα σκούπιζε ένα πεζοδρόμιο, για παράδειγμα.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα που έχει με την δικαιοσύνη ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εφεσιβάλει πολλές άλλες καταδίκες του, π.χ. για πληρωμένο σεξ με ανήλικη και την δημοσίευση υποκλαπεισών συνομιλιών, απειλούν να τερματίσουν την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας για δύο δεκαετίες. Ο Μπερλουσκόνι επιμένει να λέει ότι οι αλλεπάλληλες δίκες του οφείλονται σε αριστερούς δικαστές που θέλουν να τον καταστρέψουν πολιτικά.

Χθες Παρασκευή μια επιτροπή της Γερουσίας αποφάσισε ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης να αποπεμφθεί από το κοινοβούλιο, λόγω της αμετάκλητης καταδίκης του για φορολογική απάτη—της πρώτης τελεσίδικης καταδίκης του έπειτα από 20 χρόνια δικών. Για να χάσει την έδρα του πρέπει η απόφαση της επιτροπής να επικυρωθεί με ψηφοφορία από την ολομέλεια της Γερουσίας.