Πιέσεις στον ΟΗΕ προκειμένου να ορίσει μία ημερομηνία διεξαγωγής της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα ασκήσουν από κοινού ΗΠΑ και Ρωσία, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θα ζητήσουμε να οριστεί μία ημερομηνία το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο Κέρι στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Λαβρόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έναρξη της επιχείρησης καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου είναι μία «καλή αρχή». Μάλιστα με έναν ασυνήθιστα επαινετικό τόνο για τη Δαμασκό αναγνώρισε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να πιστωθεί το γεγονός ότι τήρησε τη δέσμευσή της προς το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

«Δεν πρόκειται να εγγυηθώ σήμερα για το τι θα συμβεί ύστερα από μήνες, αλλά είναι μία καλή αρχή και πρέπει να χαιρετίζουμε μία καλή αρχή», σχολίασε ο ίδιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ακόμη ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία για την πυραυλική άμυνα μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα κάνει «τα πάντα» για να διασφαλίσει ότι ο σύρος πρόεδρος Άσαντ θα εξακολουθήσει την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι χθες, πρώτη ημέρα της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας οι ξένοι ειδικοί οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα επέβλεψαν την Κυριακή την καταστροφή κεφαλών πυραύλων, βομβών και εξοπλισμού για την ανάμιξη χημικών ουσιών.

Όπως ανακοίνωσαν ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) οι ειδικοί επέβλεψαν συριακό ειδικευμένο προσωπικό το οποίο «χρησιμοποίησε συσκευές οξυγονοκόλλησης και φορητές συσκευές λείανσης για να καταστρέψει ή να καταστήσει αδύνατο να χρησιμοποιηθούν μια σειρά από υλικά».