Περίπου εκατό στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι αιχμαλωτίστηκαν από την ένοπλη αντιπολίτευση στην Μπρέγκα κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων της Τετάρτης, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ανταρτών.

"Πιάσαμε πολλούς αιχμαλώτους, τουλάχιστον εκατό", είπε ο εκπρόσωπος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Στην Μπρέγκα, μια σημαντική πόλη της ανατολικής Λιβύης όχι μόνο για τα πετρέλαιά της αλλά και επειδή ελέγχει την πρόσβαση στη Βεγγάζη, οι κυβερνητικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν την Τετάρτη, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη και βαρύ πυροβολικό. Η πόλη βομβαρδιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Φάταχ αλ-Μογράμπι, αξιωματούχο του νοσοκομείου της Μπρέγκα. Άλλη μία αεροπορική επιδρομή έγινε το πρωί σήμερα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι παραβρέθηκαν στις κηδείες έξι θυμάτων των συγκρούσεων της Τετάρτης και ζήτησαν την ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι.

Στην Ατζαμπίγια, 150 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, δεκάδες άλλοι μετέφεραν τις σορούς πέντε θυμάτων στο κοιμητήριο. "Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια", φώναζαν, μεταξύ άλλων.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ενίσχυση του κυβερνητικού στρατού με "μισθοφόρους". "Φαίνεται ότι ο Καντάφι ενισχύει τις δυνάμεις του με μισθοφόρους. Μάρτυρες είχαν στρατιώτες (και μισθοφόρους από το Τσαντ) να μετακινούνται προς το Ρας Λανούφ. Αναμένουμε να δούμε εάν θα επιτεθούν ή αν θα ενισχύσουν τη γραμμή μπροστά από τη Σύρτη", είπε.