Να δέχεται περισσότερους πρόσφυγες κάλεσε την Γερμανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ζήτησε να προωθηθεί μια «δικαιότερη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ με δικαιότερο τρόπο. Και αυτό επίσης σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να δέχεται περισσότερους ανθρώπους», είπε ο κ. Σουλτς στην εφημερίδα Bild. Στην ίδια εφημερίδα ο γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Ντιρκ Νίμπελ αναφέρεται στην ανάγκη εφαρμογής «κοινής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες» και κάνει λόγο για το «πόσο σημαντική είναι η αναπτυξιακή πολιτική για να υπάρξουν καλύτερες ευκαιρίες για τους ανθρώπους στις πατρίδες τους».

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα και ο ευρωβουλευτής του CDU, Έλμαρ Μπροκ επικρίνει την έλλειψη γενικότερης θεώρησης του ζητήματος και τονίζει ότι «η εσωτερική ασφάλεια δεν συνδέεται επαρκώς με την αναπτυξιακή πολιτική». Προβλέπει μάλιστα την ενίσχυση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη, λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και των εξελίξεων στην Αίγυπτο.