Οι ισλαμιστές άνοιξαν σήμερα πυρ με βαρέα όπλα στην Γκάο, την κύρια πόλη του βορείου Μάλι, εννέα ημέρες έπειτα από μια επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην άλλη μεγάλη πόλη της περιοχής αυτής, το Τιμπουκτού, δείχνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργοί θύλακες ισλαμιστών ενόπλων στη χώρα.

«Οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν από μακριά οβίδες στην πόλη Γκάο. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω αν υπάρχουν θύματα ή όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του γενικού επιτελείου του στρατού του Μάλι στην Γκάο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από αυτόπτες μάρτυρες και από την υπηρεσία επικοινωνίας της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Μαλί.

«Στρατιώτες εστάλησαν αμέσως στην τοποθεσία απ' όπου εβλήθησαν οι οβίδες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του γενικού επιτελείου του στρατού του Μάλι.

«Επιβεβαιώνω ότι σημειώθηκαν πέντε εκρήξεις αυτήν τη Δευτέρα κοντά στην Γκάο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν επρόκειτο για οβίδες ή πυραύλους. Το ψάχνουμε», δήλωσε μέλος της υπηρεσίας επικοινωνιών της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Η ρίψη πυρών στην Γκάο σημειώνεται εννέα ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Τιμπουκτού, την άλλη μεγάλη πόλη στο βόρειο Μαλί, από την οποία έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον δύο πολίτες και τραυματίστηκαν επτά στρατιώτες του Μαλί, ενώ σκοτώθηκαν και οι τέσσερις δράστες της επίθεσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μαλί.

Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), σύμφωνα με την οποία σε αυτήν έχασαν την ζωή τους 16 στρατιώτες του Μάλι.

Οι ενέργειες αυτές των ενόπλων ισλαμιστών αποδεικνύουν ότι ένα τμήμα τους εξακολουθεί να είναι ενεργό στο βόρειο Μάλι παρά την γαλλοαφρικανική στρατιωτική επέμβαση τον Ιανουάριο, για την οποία την πρωτοβουλία είχε η Γαλλία, με στόχο την εκδίωξη των ισλαμιστών από την περιοχή αυτή. Οι ισλαμιστές είχαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο Μάλι για 10 μήνες κατά τους οποίους είχαν διαπράξει πολλές ωμότητες στο όνομα της Σαρία (ισλαμικός νόμος).