Μια οργάνωση που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο ιρακινό Κουρδιστάν, μια γενικά ειρηνική περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για εκδίκηση για την υποστήριξη που προσφέρεται στους Κούρδους που πολεμούν εναντίον των ισλαμιστών στη Συρία.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αντάρτες προσπάθησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν Αρμπίλ τον προηγούμενο μήνα, στην πρώτη μεγάλη επίθεση που πραγματοποιείται στην περιοχή από το 2007.

Τους τελευταίους μήνες μια κουρδική πολιτοφυλακή πολεμά κυρίως κατά αράβων εξεγερμένων και ισλαμιστών στη βόρεια Συρία.

Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι η περιοχή του είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τους Κούρδους στη Συρία, όμως στη συνέχεια ο αρχηγός του επιτελείου του διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να σταλούν στρατιώτες στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι εξαπέλυσε την επίθεση σε απάντηση στις απειλές του Μπαρζανί, τον οποίο η οργάνωση χαρακτήρισε «εγκληματία αποστάτη».

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε δημιουργήθηκε τον Απρίλιο από την ένωση των παρακλαδιών της αλ Κάιντα στη Συρία και το Ιράκ.

Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις και στις δύο χώρες, ενώ μάχεται κατά των Κούρδων που συνδέονται με το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας, το οποίο διατηρεί σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

TAGS