Η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς ότι η πρώην γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε μετέφερε σε Αμερικανούς το περιεχόμενο απόρρητης λίστας με τα ονόματα των μαρτύρων υπεράσπισης του πρώην προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

H εισαγγελία του ICTY έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι η κ. Ντελ Πόντε είναι η υπεύθυνη για ασέβεια προς το δικαστήριο και ότι οποιαδήποτε έρευνα θα είναι αβάσιμη με δεδομένο ότι τη λίστα των μαρτύρων υπεράσπισης είχε υποβάλει ο ίδιος ο Σλόμπονταν Μιλόσειβτς ως εμπιστευτικό έγγραφο, κάτι που σημαίνει ότι δεν έφερε τη σφραγίδα του ICTY.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, στις 27 Σεπτεμβρίου, υπέβαλε αίτημα να ερευνηθούν οι αναφορές ότι η κ. Ντελ Πόντε επέδειξε ασέβεια προς το δικαστήριο.

Ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του ICTY, Τεοντόρ Μερόν να ορίσει ειδικό δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει το ενδεχόμενο διορισμού "φίλου του δικαστηρίου" για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς βάσισε το αίτημά του στα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στη Χάγη, που δημοσιεύθηκαν στο Wikileaks και στα οποία αναφέρεται ότι η πρώην γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου, στις 16 Απριλίου, επιβεβαίωσε σε εκπροσώπους των ΗΠΑ το περιεχόμενο εμπιστευτικής λίστας με τα ονόματα μαρτύρων, την οποία είχε παραδώσει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ICTY.

Ο πρόεδρος του ICTY υιοθέτησε το αίτημα του κατηγορούμενου τρεις μέρες αργότερα και συγκρότησε συμβούλιο που θα εξετάζει αν θα διεξαχθεί έρευνα.

Η εισαγγελία του ICTY αναφέρει ότι ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς έλεγε δημόσια ότι σκοπεύει να καλέσει Αμερικανούς αξιωματούχους να καταθέσουν στη δίκη του και ότι η Κάρλα Ντελ Πόντε δεν παραβίασε κάποιο κανόνα.

Ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας εξέφρασε φόβους ότι και στη δική του περίπτωση μπορεί να αποκαλυφθούν σε άλλους δικές του εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς δικάζεται για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και τους διωγμούς Μουσουλμάνων και Κροατών στη Βοσνία, για τρομοκράτηση πληθυσμού με την εκστρατεία στο Σαράγεβο και τις επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών και την αιχμαλωσία μελών του ΟΗΕ.

Η δίκη του θα συνεχιστεί στις 29 Οκτωβρίου μετά από δίμηνη διακοπή που του ενέκρινε το δικαστικό συμβούλιο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.