Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε σήμερα τις επιφυλάξεις του για την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει από κοινού με μία κινεζική εταιρεία ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα, λέγοντας πως ανέμενε από την Άγκυρα να επιλέξει ένα σύστημα περισσότερο συμβατό με αυτό των συμμάχων της.

Ο Άσμουσεν τόνισε πως η επιλογή ενός αμυντικού συστήματος είναι εθνικό θέμα.

Όμως, «εκείνο που για εμάς είναι σημαντικό είναι ότι κάθε σύστημα που αποκτά κάθε μία από τις χώρες θα πρέπει να είναι ικανό να λειτουργεί και να συνεργάζεται με τα συστήματα των άλλων κρατών. Ευελπιστώ πως κι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς αυτό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, μιλώντας στη γλώσσα του.

«Φυσικά, αναμένω από κάθε έθνος της Συμμαχίας να το εξασφαλίζει αυτό. Αυτό συμβαδίζει με το να είναι κάποιος μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Άσμουσεν στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως προτίθεται να υπογράψει συμφωνία ύψους 3,4 δισεκ. δολαρίων με την κινεζική εταιρεία CPMIEC καθώς επέλεξε το πυραυλικό της σύστημα FD-2000, έναντι των ακριβότερων ρωσικών, αμερικανικών κι ευρωπαϊκών προτάσεων.

Πάντως, οι ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο έχουν εντάξει την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο όσων έχουν επιβάλλει κυρώσεις, όσον αφορά τις πωλήσεις της στο Ιράν, τη Βόρειο Κορέα και την Σύρία. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως η απόφασή της αυτή δεν είναι οριστική.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία, τονίζοντας πως το κινεζικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα άλλα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.