Κριτική στην Βορειοατλαντική Συμμαχία για αποτυχία στην προσπάθεια για σταθερότητα στο Αφγανιστάν τα τελευταία 10 χρόνια έκανε ο αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι.

«Στο μέτωπο της ασφάλειας, όλη η επιχειρησιακή λογική του ΝΑΤΟ προκάλεσε στο Αφγανιστάν μεγάλο πόνο και απώλειες σε ζωές, χωρίς ουσιαστικά οφέλη, αφού η χώρα και πάλι δεν είναι ασφαλής», σημείωσε ο κ. Καρζάι.

Υποστήριξε επίσης ότι το ΝΑΤΟ λαθεμένα επικέντρωνε την πάλη του σε αφγανικά χωριά και όχι στους «παραδείσους ασφαλείας» και ορμητήρια των Ταλιμπάν στο Πακιστάν.

Ο κ. Καρζάι θα παραμείνει για έξι ακόμη μήνες στον προεδρικό θώκο, πριν να αντικατασταθεί με εκλογές.

«Δεν είμαι χαρούμενος όταν διαπιστώνω ότι μονάχα εν μέρει μπορεί να γίνει λόγος για ασφάλεια. Δεν προσδοκούσαμε κάτι τέτοιο. Θέλαμε απόλυτη ασφάλεια και έναν ξεκάθαρο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, σε ό,τι αφορά την στρατιωτική καμπάνια του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Σε μια από τις τελευταίες μεγάλες του συνεντεύξεις πριν να αποχωρήσει από την προεδρία της χώρας του, ο κ. Καρζάι σημείωσε στο δίκτυο BBC ότι προτεραιότητά του αποτελεί η ειρήνη και η ασφάλεια του Αφγανιστάν, ακόμη και αν αυτή απαιτεί μία συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας με τους Ταλιμπάν.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν, με στόχο να τους πείσουν να αποδεχθούν τις εκλογές σα μέθοδο διακυβέρνησης.

Ο αφγανός πρόεδρος απέρριψε την κριτική σύμφωνα με την οποία η είσοδος των Ταλιμπάν στην κυβέρνηση θα σημάνει θυσία κάθε γυναικείου δικαιώματος στη χώρα.