Συνελήφθη από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη Λιβύη ο Αμπού Άνας αλ-Λίμπι, φερόμενος ως ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

O Αμπού Άνας αλ-Λίμπι, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο στην Τρίπολη, βρίσκεται στο πλοίο USS San Antonio του ναυτικού των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, όπου ανακρίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλείται αναφορές αξιωματούχων.

Ο συλληφθείς πιστεύεται ότι διαθέτει πληροφορίες δύο δεκαετιών για την αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου διαστήματος σύστασης της οργάνωσης υπό την ηγεσία του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ωστόσο, ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει που βρίσκεται ο ύποπτος αλλά είπε ότι «κρατείται νομίμως» από τον στρατό των ΗΠΑ έξω από τη Λιβύη, κάτι που επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας.

Η Χαρφ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το που θα μεταφερθεί ο ύποπτος προκειμένου να δικαστεί. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να σταλεί στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο Μπέι στην Κούβα.

Ο αλ-Λίμπι καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για τουλάχιστον μία δεκαετία, αφού θεωρείται ένας από τους κύριους υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία το 1998.