Το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου και σύμβολο της πόλης της Φλωρεντίας, το διάσημο άγαλμα του Δαυίδ, κινδυνεύει από την κατασκευή σήραγγας για τραίνο υψηλής ταχύτητας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα, το σχέδιο κατασκευής, προβλέπει την κατασκευή σήραγγας 600 μέτρων κάτω από την τοποθεσία του αγάλματος του Δαυίδ.

Ο ειδικός στις υπόγειες κατασκευές,Φερνάντο Ντε Σιμόνε, τονίζει ότι εάν δεν μετακινηθεί το διάσημο έργο, πριν από τις εργασίες εκσκαφής κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Η ευστάθεια του αγάλματος απειλείται ήδη καθώς, υπάρχουν ήδη ρωγμές στο ύψος των αστραγάλων του μνημείου, όπως τονίζει ο αρχιτέκτονας Φερνάντο Ντε Σιμόνε και συμπληρώνει ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πολύ υψηλός, κυρίως εάν οι δονήσεις από τις εκσκαφές προστεθούν σε αυτές που προκαλούνται από τα βήματα των επισκεπτών και από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην περιοχή.

Η συντηρήτρια του μουσείου της Φλωρεντίας Κριστίνα Ατσιντίνι παραδέχεται πως υπάρχει ανάγκη να εξετασθεί το πρόβλημα αυτό, αλλά αντιμετωπίζει με επιφύλαξη κάθε κινδυνολογία του είδους αυτού, υπογραμμίζοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει μία μελέτη για να επιβεβαιωθεί η ευστάθεια της Πινακοθήκης της Ακαδημίας σε περίπτωση σεισμού.

Ο Δαυίδ, που φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο ανάμεσα στο διάστημα 1501-04, έχει ύψος 4,34 μ. (5,14 μ με το βάθρο του) από το 1873 εκτίθεται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας στη Φλωρεντία για να προστατευθεί από τις πλημμύρες και τη μόλυνση.

Σημειώνεται ότι το άγαλμα του Δαυΐδ είχε υποστεί μία πρώτη βλάβη το 1527, όταν κατά την κατάληψη από τον λαό του Παλάτσο Βέκιο, στο κέντρο της πόλης, οι πολιορκημένοι καταληψίες για να προστατευθούν από τους στρατιώτες των Μεδίκων εκτόξευαν διάφορες οβίδες, μία εκ των οποίων έπληξε το άγαλμα, σπάζοντας κατά την έκρηξή του, σε τρία κομμάτια το αριστερό του χέρι. Όμως το 1543, με διαταγή του Κόζιμο των Μεδίκων, το χέρι αποκαταστάθηκε.