Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως σε μια νέα νομοθεσία κατά του καπνίσματος, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκρισή της.

Το ΕΚ ενέκρινε την πρόταση το 65% των συσκευασιών των προϊόντων καπνού να καλύπτεται από προειδοποιήσεις για τις βλαβερές επιπτώσεις της χρήσης του στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης υιοθέτησε την πρόταση να απαγορευτούν τα αρωματισμένα τσιγάρα, αλλά με πενταετή αναστολή.

Ωστόσο η πρόταση να απαγορευτούν τα τσιγάρα «σλιμ» απορρίφθηκε, όπως και η πρόταση το ηλεκτρονικό τσιγάρο να θεωρηθεί φαρμακευτικό προϊόν, η χρήση του να διέπεται από τους κανόνες για τα προϊόντα αυτού του είδους, και να πωλείται αποκλειστικά από φαρμακεία.

Το κείμενο αυτό αναμένεται πλέον να τεθεί προς έγκριση στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ κι η αντικαπνιστική ευρωπαϊκή οδηγία δεν αναμένεται να έχει τεθεί σε ισχύ πριν από το 2017.

Το λόμπι της καπνοβιομηχανίας διεξάγει εδώ και μήνες ενταντική καμπάνια με στόχο να αδειάσει το νομοσχέδιο από κάθε ουσιώδες περιεχόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μόνο η Philip Morris έχει επενδύσει 1,4 εκατομμύριο ευρώ για να πείσει τους ευρωβουλευτές για την απάλειψη των υποχρεωτικού χαρακτήρα πλευρών του σχεδίου της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Την περασμένη Παρασκευή, οι υπουργοί Υγείας των 16 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυναν έκκληση για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης του νομοθετικού πλαισίου.

Το κείμενο θα έπρεπε να έχει συζητηθεί από τον Σεπτέμβριο, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε για ένα μήνα κατόπιν αιτήματος των συντηρητικών, των φιλελεύθερων και των ευρωσκεπτικιστών.

Περί τις 176 τροπολογίες έχουν κατατεθεί στο κείμενο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το αρχικό κείμενο προβλέπει την απαγόρευση των αρωματισμένων και των "σλιμ" τσιγάρων και την τοποθέτηση προειδοποιητικών επιγραφών στο 75% των δύο επιφανειών των πακέτων.

Ως προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το θέμα έγκειται στο αν θα πρέπει να χαρακτηρισθούν φάρμακα και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, αλλά όχι πίσσα και στερεά σωματίδα, υπενθυμίζουν οι υποστηρικτές του. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί η απουσία συνεπειών για την δημόσια υγεία από την χρήση του.

Χθες, εκατοντάδες χρήστες και εκπρόσωποι εταιρειών κατασκευής ηλεκτρονικών τσιγάρων διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.