Ο 80χρονος Βέλγος Φρανσουά Ένγκλερτ και ο 84χρονος Βρετανός Πίτερ Χιγκς κέρδισαν σήμερα το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 για το έργο τους πάνω σ' ένα μικροσκοπικό σωματίδιο το οποίο πιστεύεται ότι έχει κεντρική σημασία για την εξήγηση της προέλευσης του σύμπαντος, όπως ανακοίνωσε η σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, η λεγόμενη θεωρία του μποζονίου αποτελεί ένα κεντρικό τμήμα της θεωρίας του Καθιερωμένου Προτύπου, της φυσικής των σωματιδίων που περιγράφει πώς οικοδομείται το σύμπαν.

Η θεωρία «επιβεβαιώθηκε πρόσφατα διαμέσου της ανακάλυψης του θεωρητικά προβλεφθέντος σωματιδίου» από δύο ομάδες που εργάζονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Ελβετία.

Οι δύο επιστήμονες θεωρούνταν τα φαβορί για το βραβείο της Ακαδημίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 880.000 ευρώ) για το θεωρητικό τους εργο το οποίο εντέλει επαληθεύτηκε πειραματικά από τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN.

«Συγκλονισμένος» ο Χιγκς, «πολύ χαρούμενος» ο Ενγκλέρ

Ο Πίτερ Χιγκς, μετά τη βράβευση, δήλωσε ότι «συγκλονισμένος» και ότι ελπίζει η διάκριση αυτή να συμβάλει ώστε να υπάρξει πρόοδος της έρευνας στις θεμελιώδεις επιστήμες.

«Είμαι συγκλονισμένος που έλαβα το βραβείο κι ευχαριστώ την βασιλική σουηδική ακαδημία», ανέφερε ο Χιγκς σε μια ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του πανεπιστημίου όπου εργάζεται ο ερευνητής.

Ο 84χρονος φυσικός είναι γνωστό ότι δεν τα πάει καλά με τα κινητά τηλέφωνα και τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα.

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα «αυτή η αναγνώριση της θεμελιώδους επιστήμης» να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση προς το συμφέρον της έρευνας η οποία συμβάλλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων.

Ο Χιγκς, του οποίου το θεωρητικό έργο επιβραβεύθηκε με την ονομασία του θεμελιώδους σωματιδίου την ύπαρξη του οποίου είχε προτείνει, του μποζονίου, μοιράστηκε το βραβείο με τον Βέλγο Ενγκλέρ.

Ο Ενγκλέρ δήλωσε, «τώρα είμαι πολύ ευτυχής», όταν η ακαδημία επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά. Ερωτηθείς τι θα κάνει με τα χρήματα του επάθλου, απάντησε: «δεν γνωρίζω».

Ο Βέλγος είπε ότι συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Χιγκς μόλις τον Ιούλιο του 2012. «Θα τον συγχαρώ», πρόσθεσε.

Με ζητωκραυγές, σαμπάνια, ενθουσιασμό και ικανοποίηση υποδέχθηκαν την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ οι επιστήμονες στο CERN στην Ελβετία, οι οποίοι συνέβαλαν στην επαλήθευση της θεωρίας.

Μια φωτογραφία η οποία αναρτήθηκε μέσω του Twitter απεικονίζει δεκάδες μέλη του επιστημονικού προσωπικού του CERN να παρακολουθούν χαμογελαστά την τελευτή απονομής στην καφετέρια.

«Είναι η δουλειά μας που επέτρεψε στην ακαδημία Νόμπελ να δώσει αυτό το βραβείο. Θα έπρεπε να μας επευφημείτε κι εμάς», δήλωσε Ρολφ Χόιερ, επικεφαλής του εργαστηρίου όπου διεξήχθη η έρευνα.