Το Ιράν και Βρετανία, οι άμεσες διπλωματικές σχέσεις των οποίων διακόπηκαν στο τέλος του 2011, θα ανταλλάξουν «επιτετραμμένους» ενόψει «μιας πιθανής επαναλειτουργίας» των πρεσβειών των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Εξήγησα» στον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ «ότι τασσόμαστε υπέρ πιο άμεσων επαφών και μιας βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε ο Χέιγκ ενώπιον του κοινοβουλίου στο Λονδίνο.

«Δεχθήκαμε οι δύο χώρες μας να ορίσουν πλέον έναν μη μόνιμο επιτετραμμένο αρμόδιο για την αποκατάσταση των σχέσεών μας (…) ενόψει μιας πιθανής επαναλειτουργίας των πρεσβειών μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Βρετανία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τεχεράνη έπειτα από μια επίθεση εναντίον του κτιρίου τον Νοέμβριο του 2011 από πολλές εκατοντάδες ισλαμιστές που διαμαρτύρονταν για την ανακοίνωση επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν από το Λονδίνο εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

Την ίδια εποχή έκλεισε και η πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο. Παρόλα αυτά οι δύο χώρες δεν διέκοψαν επισήμως τις διπλωματικές τους σχέσεις. Το Ομάν εκπροσωπεί τα ιρανικά συμφέροντα στη Βρετανία και η Σουηδία τα βρετανικά συμφέροντα στο Ιράν.

Εξάλλου σήμερα ο Χέιγκ σημείωσε ότι συναντήθηκε δύο φορές με τον ιρανό ομόλογό του Ζαρίφ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ είχαν και μια τηλεφωνική συνομιλία χθες Δευτέρα.

«Είναι προφανές ότι ο νέος πρόεδρος (του Ιράν Χασάν Ροχανί) και οι υπουργοί στο Ιράν παρουσιάζονται και παρουσιάζουν τη χώρα τους υπό ένα νέο πρίσμα, πολύ πιο θετικό απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ύφος των συναντήσεων μαζί τους είναι διαφορετικό», εκτίμησε ο Χέιγκ.