Οι κινεζικές δυνάμεις επιβολής της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Θιβέτ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 60 από αυτούς, ανακοίνωσε σήμερα μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας τη νέα έξαρση των ταραχών στην απόμερη ορεινή επαρχία.

Το επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή στην κομητεία Ντρίρου του Θιβέτ και προκλήθηκε στη διάρκεια μίας διαδήλωσης με αίτημα την απελευθέρωση ενός χωρικού, ο οποίος είχε συλληφθεί μία εβδομάδα νωρίτερα κατά τη διάρκεια άλλων κινητοποιήσεων που ξέσπασαν λόγω των πιέσεων προς Θιβετιανούς να υψώσουν την κινεζική σημαία, ανακοίνωσε η οργάνωση Free Tibet (Ελεύθερο Θιβέτ) από την έδρα της στο Λονδίνο.

Όταν οι Θιβετιανοί συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά γραφεία αξιώνοντας την αποφυλάκιση του χωρικού, οι «δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να τους ξυλοκοπούν, προκαλώντας βαριά τραύματα, έριξαν δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον του πλήθους», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ απάντησε πως δεν είναι ενήμερη για το σχετικό συμβάν κι αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερο.

Η οργάνωση ανέφερε πως οι δύο από τους αναφερόμενους 60 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Θιβέτ, Λάσα, και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι διαδηλώσεις για τη σημαία, που ξέσπασαν στις 28 Σεπτεμβρίου, ήσαν ογκώδεις και ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, ανακοίνωσε η Free Tibet. Η περιοχή παραμένει σε κατάσταση αποκλεισμού σχεδόν, με τις επικοινωνίες να έχουν περιορισθεί σε σημαντικό βαθμό, υπογράμμισε.