Την απαγόρευση οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας σε ορισμένες από τις ιστορικές πόλεις της χώρας αποφάσισε η κυβέρνηση της Αλβανίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο χώρο της οικοδόμησης, με τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη την επικράτεια.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, την απόφαση να τεθούν άμεσα υπό προστασία οι πρώτες τρεις πόλεις - Μπεράτι, Αργυρόκαστρο και Κρούια - λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών αξιών που εκπροσωπούν.

Ο κ. Ράμα τόνισε ότι σε αυτές τις τρεις πόλεις, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δεν θα χορηγείται πλέον καμιά άδεια οικοδομικής δραστηριότητας.

"Η πολιτιστική μας κληρονομιά διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Αποφασίσαμε να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε διαδικασία για τη χορήγηση νέων αδειών οικοδομήσης στο Μπεράτι, το Αργυρόκαστρο και την Κρούια. Κυρίως το Μπεράτι και το Αργυρόκαστρο, που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σήμερα αποτελούν ουσιαστικά εικόνες καταστροφής, λόγω των λανθασμένων πολιτικών και της απληστίας τα 20 τελευταία χρόνια" δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο Αργυρόκαστρο, ο κ. Ράμα υπενθύμισε ότι "η πόλη αυτή βρίσκεται στον 'κόκκινο κατάλογο' της UNESCO, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο 18 μήνες προθεσμίας για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει στη λίστα αξιών της παγκόσμιας κληρονομιάς, διαφορετικά θα διαγραφεί από τον κατάλογο των προστατευόμενων πόλεων που ανήκουν σ' αυτήν".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, παρόμοια μέτρα θα ληφθούν και για άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Τίρανα.