current views are: 1

9 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση08:53

MI5: «Δώρο» στους τρομοκράτες οι πληροφορίες Σνόουντεν

Ένα «δώρο» στα χέρια των τρομοκρατών είναι οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις παρακολουθήσεις από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5).

Δημοσίευση 08:53’
αρθρο-newpost

Ένα «δώρο» στα χέρια των τρομοκρατών είναι οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις παρακολουθήσεις από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5).

Ένα «δώρο» στα χέρια των τρομοκρατών είναι οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις παρακολουθήσεις από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, γιατί αποδυναμώνουν την ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών να αποτρέπουν όσους σχεδιάζουν φονικές επιθέσεις κατά δυτικών στόχων, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5).

Σε μία ασυνήθιστα ειλικρινή δημόσια παρέμβασή του στο διάλογο σχετικά με τις εξουσίες των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο γενικός διευθυντής της MI5 Άντριου Πάρκερ προειδοποίησε ότι οι πράκτορές της θα πρέπει να διαβάζουν και να ακούνε τις ύποπτες συνομιλίες για να αποτρέπουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις.

Η έκταση των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δημοσιοποιήθηκε μέσω του Τύπου με βάση απόρρητα έγγραφα που έκλεψε ο πρώην τεχνικός της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο Σνόουντεν, προκαλώντας κατασκοπευτικό σκάνδαλο, το οποίο έφερε σε ρήξη τον Μπαράκ Ομπάμα με το Κρεμλίνο, και εκκλήσεις για μεγαλύτερη εποπτεία των δυτικών πρακτόρων.

Ο Πάρκερ προειδοποίησε κατά του εφησυχασμού απέναντι στην απειλή της ένοπλης δράσης, ειδικά της προερχόμενης από εκείνους που επιστρέφουν από τα πεδία των μαχών στη Συρία, και χαρακτήρισε ανοησία την ιδέα ότι οι βρετανοί κατάσκοποι διαχειρίζονταν ανεμπόδιστα τα προσωπικά δεδομένα αθώων πολιτών, όπως συνέβαινε με τη μυστική αστυνομία της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας ή με τη Βόρεια Κορέα.

Παρότι δεν αναφέρθηκε στο όνομα του Σνόουντεν, ο Πάρκερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο που ενέχουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το έργο της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, γνωστής ως GCHQ, οι δυνατότητες της οποίας έγιναν γνωστές μέσω του Τύπου και βασίστηκαν σε διαβαθμισμένα έγγραφα που έκλεψε ο Σνόουντεν.

«Προκαλεί τεράστια ζημιά η δημοσιοποίηση του βεληνεκούς και των ορίων των τεχνικών της GCHQ. Τέτοιες πληροφορίες δίνουν πλεονέκτημα στους τρομοκράτες. Είναι το δώρο που χρειάζονται για να μας πλήξουν όποτε θελήσουν», είπε ο Πάρκερ στην πρώτη δημόσια ομιλία του από τις 22 Απριλίου που ανέλαβε επικεφαλής της MI5.

Όπως είπε ο Πάρκερ, οι αλλαγές στις επικοινωνίες με ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να πλήξουν την ικανότητα της MI5 να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή. “Δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς εργαλεία”, είπε ο Πάρκερ.

Η Συρία

Λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο, ο Πάρκερ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσο το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, όσο και τον αντίκτυπο της δολοφονίας του 25χρονου βρετανού στρατιώτη σε δρόμο του Λονδίνου.

Ο Πάρκερ, ο οποίος ηγήθηκε της αντίδρασης της MI5 στις επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο, από τις οποίες σκοτώθηκαν 52 πολίτες, είπε ότι η απειλή από την αλ Κάιντα έχει γίνει πιο απρόβλεπτη και σύνθετη, τόσο ως προς τους τόπους προέλευσης, όσο και ως προς την τακτική της οργάνωσης.

Η Συρία, είπε ο ίδιος, αποτελεί παράγοντα ιδιαίτερου προβληματισμού. Η ανησυχία έγκειται στο ότι επιρρεπείς βρετανοί πολίτες μπορεί να στρατολογηθούν από ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Νούσρα και επιστρέφοντας από τη Συρία να πραγματοποιήσουν επίθεση.

«Η Αλ Νούσρα και άλλες εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις εκεί συνέπραξαν με την αλ Κάιντα και φιλοδοξούν να επιτεθούν σε δυτικές χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τον Πάρκερ, η Βρετανία δέχεται σοβαρές απόπειρες επιθέσεων μεγάλης κλίμακας μία ή δύο φορές κάθε χρόνο από το 2000 κι αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει.

«Δεν θεωρώ ότι η τρομοκρατική απειλή είναι μεγαλύτερη σήμερα σε σχέση με παλαιότερα. Αλλά είναι περισσότερο διάχυτη, πιο σύνθετη και πιο απρόβλεπτη».


σχετικα αρθρα