Στο στόχαστρο ερευνών της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα καθώς του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί κατέθεσε ελλιπή δήλωση οικονομικής κατάστασης για τη χρονική περίοδο που δεν ήταν πλέον πρωθυπουργός.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), υποστηρίζει ότι κατέθεσε την έκθεση οικονομικής κατάστασης και κατηγόρησε την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς για "υπαλληλικό λάθος".

Στο αίτημα της Επιτροπής προς τον κ. Γιάνσα αναφέρεται ότι δεν δήλωσε αλλαγή της οικονομικής του κατάστασης σε χρονικό διάστημα ενός μήνα από την απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο, σύμφωνα με την πλατφόρμα ειδήσεων "politikis.si news" και την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας "Demokracija" που δημοσίευσαν το περιεχόμενο του αιτήματος.

 Εκπρόσωπος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι η δήλωση του κ. Γιάνσε απεστάλη εγκαίρως, όμως δεν περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει νόμου και δεν συμπληρώθηκε σε ειδική ψηφιακή μορφή, όπως ορίζει ο νόμος.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα ανέφερε ότι ο πρόεδρός του απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς και εξηγώντας ότι η οικονομική του κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς δημοσιοποίησε έκθεση, με βάση την οποία ο κ. Γιάνσα πολλές φορές και συστηματικά παραβίασε τη νομοθεσία για την ακεραιότητα των δημόσιων λειτουργών και δεν δήλωνε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ήταν επικεφαλής.