Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για "ένα μαζικό κύμα" σύρων προσφύγων, προειδοποίησε σήμερα, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο γάλλος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

"Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ενός ακόμη μαζικότερου ρεύματος" σύρων προσφύγων, δήλωσε ο Μπαρνιέ κατά την συζήτηση για τη Συρία που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βουλγαρία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν ήδη την άφιξη μεγάλου αριθμού σύρων προσφύγων αλλά "αυτό δεν είναι πλέον ένα θέμα αυστηρά εθνικό, είναι ευρωπαϊκό θέμα", υπογράμμισε ο Μπαρνιέ.

"Η απάντηση σίγουρα δεν βρίσκεται στο κλείσιμο των εθνικών μας συνόρων, στην εσωστρέφεια ή σε μια στάση οχύρωσης, η απάντηση είναι περισσότερο στην Ευρώπη", επισήμανε. "Κάθε κρίση τέτοιου μεγέθους μάς επηρεάζει όλους και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε σε πνεύμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης".

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες έχουν εγγραφεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) στις γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία, υπενθύμισε ο ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας ότι έως τα τέλη του έτους, ο αριθμός των προσφύγων στις γειτονικές χώρες θα ανέλθει στα τρία ή 3,5 εκατομμύρια.

Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε από την Ευρώπη να δεχτεί 10.000 Σύρους στο έδαφός της και να μεριμνήσει για την επανεγκατάσταση 2.000 προσφύγων από τους πιο ευάλωτους, τόνισε o Μπαρνιέ χαιρετίζοντας τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή χωρών όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία.

Ο Μπαρνιέ κάλεσε και τις άλλες χώρες της ΕΕ να "ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό".

Πενήντα χιλιάδες σύροι πρόσφυγες έχουν ζητήσει διεθνή προστασία στην Ευρώπη από την έναρξη της κρίσης. Οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν στη Σουηδία και την Γερμανία.

"Η ΕΕ μένει και θα μείνει στην πρώτη γραμμή της διεθνούς βοήθειας προς αυτόν τον εκτοπισμένο πληθυσμό", τόνισε ο Μπαρνιέ προσθέτοντας ότι από τα τέλη του 2011, δύο δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη για την "υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών".