«Μαχαίρι» έκοψαν τα ταξίδια στο εξωτερικό οι κάτοικοι της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων να συνδέουν το γεγονός με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.

Το 2013, τα ταξίδια από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 40%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, φέτος, από την αρχή Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου βγήκαν από τα σύνορα της χώρας 5,2 εκατ. πολίτες, δηλαδή 3,3 εκατ. πολίτες λιγότεροι σε σύγκριση με το δεύτερο τετράμηνο του 2012.

«Αυτό που κάποτε ήταν συνήθεια, ταξίδι για αγορές στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τώρα για πολλούς είναι "άπιαστο όνειρο" καθώς είναι ολοένα και πιο δύσκολη η συγκέντρωση χρημάτων για διακοπές, ακόμη και για επίσκεψη σε συγγενείς σε άλλες χώρες» αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Μπάνια Λούκα «Νεζάβισνε Νόβινε».

«Πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για ταξίδια για αγορές ή για διακοπές. Απλά οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν. Μάλιστα, σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν μπορεί να πάει ούτε στην κηδεία συγγενή σε άλλη χώρα, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το κόστος του ταξιδιού» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Συνδικάτων τη Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ράνκα Μίσιτς.

Οι πολίτες ταξιδεύουν μόνον από ανάγκη, για λόγους υγείας ή αν συμβεί κάτι δυσάρεστο σε πολύ στενούς συγγενείς. Αυτό δείχνει την κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει, υπογράμμισε.

Όχι μόνον οι συνταξιούχοι, αλλά και πολίτες μεσαίων εισοδημάτων δεν κατορθώνουν να εξασφαλίσουν χρήματα για ταξίδια, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών του καντονιού του Σαράγεβο

Τα τουριστικά ταξίδια είναι παρελθόν, αναφέρουν και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων.

«Δεν υπάρχουν πλέον οι κλασσικοί τουρίστες που επισκέπονταν μεγάλες πόλεις» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μόμτσιλο Σλάντογιε.

Η εκπρόσωπος του Τουριστικού Οργανισμού της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Άσια Χατζιεφέντιτς Μέσις είπε ότι οι περισσότεροι τουρίστες, σε ποσοστό 74%, ταξιδεύουν στη γειτονική Κροατία.

Από τον Ιούλιο, από τότε που η Κροατία εντάχθηκε στην ΕΕ, δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα με την επίδειξη ταυτότητας, αλλά είναι αναγκαία τα βιομετρικά διαβάτηρια, τα οποία δεν έχει σημαντικός αριθμός κατοίκων της Βοσνίας, κι αυτό έχει συμβάλει στη μείωση της κίνησης στα σύνορα, τόνισε.