Οι Αμερικανοί δείχνουν όλο και πιο εξαντλημένοι από τις συνέπειες που έχει στην καθημερινότητά τους το δημοσιονομικό αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό στην Ουάσινγκτον, από το κλείσιμο των εθνικών δρυμών εν μέσω κυνηγετικής περιόδου, έως την ακύρωση γάμων και πολλών ακόμη εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, το ποσοστό επιδοκιμασίας του Κονγκρέσου μειώθηκε στο 11%, και στο εξής βρίσκεται μόλις μια μονάδα πάνω από το χαμηλότερο ποσοστό όλων των εποχών - το οποίο καταγράφηκε πέρυσι.

Η συντριπτική πλειοψηφία, το 70%, των ερωτηθέντων από τις πρώτες μέρες της μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών -που άρχισε την 1η Οκτωβρίου εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας στο Κονγκρέσο για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014- εκτιμούν ότι το αδιέξοδο αυτό συνιστά «μείζον» πρόβλημα.

Δηλαδή πολύ περισσότερο από το 56% των ερωτηθέντων από το Gallup για το ίδιο θέμα κατά την προηγούμενη παύση λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών την περίοδο 1995-1996.

Καθώς το αδιέξοδο συνεχίζεται στην Ουάσινγκτον, τα μμε προβάλλουν συνεχή ρεπορτάζ που περιγράφουν την απογοήτευση των Αμερικανών στις τέσσερις γωνιές του χώρας.

Οι βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για παράδειγμα, παραβίασαν τις κορδέλες ασφαλείας της αστυνομίας που απέκλειαν το μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους στην Ουάσινγκτον. Έγινε γνωστή η καθυστέρηση στην χορήγηση πειραματικής θεραπείας σε καρκινοπαθείς, μεταξύ τους πολλά παιδιά. Διαβάσαμε επίσης για τα δάκρυα των γυναικών που ακύρωσαν γαμήλιες τελετές στη φύση και αναβλήθηκαν μετά το κλείσιμο εθνικών πάρκων. Ή ακόμη τα παράπονα των απογοητευμένων κυνηγών να βλέπουν τα αγαπημένα τους μέρη κλειστά, την πρώτη ημέρα της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου.

Και το τελευταίο ημερολογιακά συμβάν, την Τρίτη, οι οικογένειες πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, δεν θα μπορέσουν να λάβουν τον φάκελο με τα χρήματα για την κάλυψη των εξόδων ταφής.

«Αν τα μέλη του Κονγκρέσου είχαν στριμωχτεί σε ένα αυτοκίνητο που εκείνη την ώρα βούλιαζε σε ένα ποτάμι, εγώ θα κολυμπούσα έως το παράθυρο, θα τους κοιτούσα στα μάτια και θα τους έλεγα 'δεν πάτε να πνιγείτε;», δήλωσε στο NBC ο Ράνταλ Πάτερσον, πατέρας ενός από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν.

Αποκορύφωμα της απογοήτευσης των Αμερικανών: Τα μέλη του Κονγκρέσου συνεχίζουν να πληρώνονται όλη αυτή την περίοδο, αντίθετα με τους 500.000 δημοσίους λειτουργούς που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.