Η βουλγαρική Βουλή απέρριψε, σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση να κλείσει η χώρα τα σύνορά της με την Τουρκία προκειμένου να θωρακίσει την εθνική ασφάλειά της απέναντι σε εξτρεμιστικά και τρομοκρατικά στοιχεία.

Τη σχετική πρόταση είχε καταθέσει η εθνικιστική παράταξη «Ατάκα», σύμφωνα με την οποία οι ακραίοι ισλαμιστές επωφελούνται από το προσφυγικό κύμα ως συνέπεια των ένοπλων εχθροπραξιών στη Συρία για να διεισδύσουν στην Ευρώπη.

Η κατάθεση της πρότασης προκάλεσε αντιδράσεις, με τον πρόεδρο του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» Λουτφί Μεστάν να υποστηρίζει ότι «βγάζει (η πρόταση αυτή) τη Βουλγαρία από το πεδίο δράσης των ευρωπαϊκών αξιών».

Η αντίθεση της πρότασης περί του κλεισίματος των συνόρων με «το πνεύμα και το γράμμα» του ευρωπαϊκού κεκτημένου αλλά και με μια σειρά από διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Σόφια ήταν το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποίησε τόσο το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και το GERB για την καταψήφισή της.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε μετά τη συζήτηση, υπέρ τάχθηκαν μόνο οι 18 βουλευτές του «Ατάκα», τέσσερις δήλωσαν «αποχή», ενώ οι υπόλοιποι 165 ψήφισαν κατά.

Στην ανάγκη η Βουλγαρία να ακολουθεί με συνέχεια και συνέπεια τις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης, όπως και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, έθεσε την έμφαση ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ.

Ο κ. Στανίσεφ κάλεσε, επίσης, με δηλώσεις του στον βουλγαρικό Τύπο τον υπουργό Εσωτερικών Τσβετλίν Γιόφτσεφ να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια την αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής για τις απόψεις και τις αποφάσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή βοήθεια για τη Βουλγαρία, οι οποίες τέθηκαν επί τάπητος στη σύνοδο των αρμοδίων υπουργών της ΕΕ, χθες, στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του «Ατάκα» Βόλεν Σίντεροφ κατήγγειλε τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, ότι «δεν ακολουθούν πολιτική που να εναρμονίζεται με το εθνικό συμφέρον και τις ανησυχίες του κόσμου».